„Није тачно да за вођом нема ко да пусти сузу - затвор плаче за њим“

У КЊИЖАРЕ СТИГЛА КЊИГА „ГЛАВОМ КРОЗ СТИД“ АФОРИСТИЧАРА ЈОВАНА ЗАФИРОВИЋА

* „Многи наши грађани ће вечерас заспати срећни, а оним другим је нестало таблета"

* На послу су тражили да дам све од себе и ја сам дао - отказ"

* Кад поставимо вођу на своје место, неће знати где се налази"

_________________________________________________________

         БЕОГРАДСКИ афористички круг, елитна организација најбољих српских афористичара добиће новог члана јер је млади Јован Зафировић прошле године (2021) добио "Вибову" награду а сада му је штампана прва књига афоризама.

       Зафировић (1987) се родио у Гњилану и студент је на Филозофском факултету у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

       Пише кратке сатиричне приче и афоризме које већ увелико објављује у српским листовима,  на различитим интернет порталима, у земљи и региону.

       За његову прву књигу рецензије су написали Миодраг Стошић и Бојан Рајевић.

       „Многи ће рећи да се Јован Зафировић на српском сатиричарском небу није појавио . Он се просто десио, изненада и без најаве младић са Косова и Метохије упао је у помало устајали плићак модерне сатире и заузео своје равноправно место" - констатовао је Стошић и додао да је „релативно брзо препознат његов таленат у кругу афористичарског еснафа и ова књига је резултат посматрања и промишљања свега око нас".

       „Стил и форма афоризама су филигрански избушени, исклесани до савршенства и изгледа као да веома лако стиже од идеје до реализације ", оценио је рецензент Стошић који препоручује да се Зафировићеви афоризми читају више пута и полако.

Јован Зафировић

       Стошић му је пожелео да се једнога дана уврсти међу класике српске афористике јер већ сада пише свевременске афоризме који неће изгубити своју актуелност. 

       „Авиону је потребан пилот, гориво, добри временски услови да би се нашао на небу. Човеку само другачије мишљење" - један је од Зафировићевих афоризама, а Бојан Рајевић је у рецензији приметио да би за овај афоризам могло да се помисли да га је написао легендарни Јежи Лец, а не млади српски афористичар који се ослања на светску афористичку традицију.

       „Тематски поље његовог афористичког деловања је да објасни феномене који представљају стидна места нашег друштва, било да је реч о политичким, социјалним или менталитетним бољкама људи на овом простору" препознао је Рајевић Зафировићеве омиљене теме. 

       Зафировић се не удвара моћницима већ им се вешто подсмева својим политички интонираним афоризмима као што су ови: „Многи наши грађани ће вечерас заспати срећни, а оним другим је нестало таблета", „На послу су тражили да дам све од себе и ја сам дао - отказ", „Кад поставимо вођу на своје место, неће знати где се налази", „На изборима ће бити мртва трка. Нико жив неће гласати",“Паметнији попушта. Са живцима", „Он се за све пита. А када ће одговарати?", „Од кума телевизор, а од програма нервни слом", „Вратиће се Срби на Косово и Метохију, да продају оно што им је остало од имања", „Није тачно да за вођом нема ко да пусти сузу. Затвор плаче за њим", „Мало ко одлази из Србије, Сви углавном беже", „Да наши људи мисле, политичке лидере не би могли да смисле"...

       То је тек почетак стварања једног новог афористичара...

         Вера Кондев


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари