Роман Улицке „Заиста куга“ баца светло и на пандемију Ковида-19

ДЕЛО РУСКЕ СПИСАТЕЉИЦЕ САДА ЈЕ НАЈЧИТАНИЈА КЊИГА „АРХИПЕЛАГА“

* Гојко БОЖОВИЋ, главни уредник "Архипелага": „Заиста куга“ је узбудљива слика избијања куге у СССР 1940-те, али није само слика те епохе већ у много чему већ и понашања држава и влада у вези са актуелном пандемијом“

_________________________________________________________________

       ВЕЋ скоро три године светом "влада " пандемија корона вируса Ковид-19 а у нашим књижарама нисам видела неку књигу на ту тему осим што сам сазнала да је издавачка кућа "Архипелаг" објавила кратак роман руске књижевнице светског реномеа Људмиле Улицке "Заиста куга".

       У својој новој књизи "Заиста куга", која нема ни сто страна, Улицка (1943) приповеда о појави куге у Совјетском Савезу почетком 1940. године.    Појављујући се одједном куга ће најпре изненадити лекаре, којима је било  потребно неко време да препознају болест, па ће баш лекари бити први и најчешћи преносиоци, јер нису знали да су у додиру с кугом.

       Према речима списатељице, „када је препозната појава болести, за  коју се мислило да је искорењена, покреће се механизам здравствених и државних власти, заседају партијски комитети спроводе се истраге а упоредо се контролишу информације како јавност не би сазнала за опасност која се појавила и с којом и не знајући-живе."

       „Док куга бесни, наставља причу Улицка, претећи да се прошири, власти покушавају да заташкају ствари, сузбију информације, а да људе погођене кугом затворе у карантине".

       „Ауторка романа "Заиста куга", иначе, позната је као писац великих романа у које стају читаве историјске и друштвене епохе, она се у овој књизи усредсредила на један догађај и кроз судбину неколико упечатљивих јунака обликује снажну причу о једном времену, друштву и идеологији.

       Међутим, узбудљива слика тог догађаја није само слика епохе већ у много чему подсећа на одјеке и догађаје, понашање држава и влада у вези са актуелном пандемијом коронавируса - "приметио је Гојко Божовић, главни уредник "Архипелага" поводом српског издања књиге "Заиста куга".

Људмила Улицка

       Да подсетимо, Људмила Улицка је имала веома занимљив и буран живот.

       По завршетку студија биологије на Московском државном универзитету, ауторка је до 1968. године радила као научник на Институту за генетику одакле је избачена јер је ухваћена да је прекуцавала забрањену књигу.

       Одлучила је да студира драматургију и за то је било обавезно да напише сценарио.

       Тај сценарио је написала и назвала "Куга" и он је завршио међу њеним необјављеним делима.

        Сређујући своје папире, поверила се Улицка, нашла је тај сценарио са којим је уписала драматургију уз похвалу  професора.

       Пошто се то збивало на почетку појаве пандемије ковида, књижевница је приметила да су упркос различитим временима реакције веома сличне између појаве куге пред Други светски рат и актуелне ситуације са појавом пандемије.

       Тако  је драму преиначила у кратак роман.

       Она је је била изненађена како се слично реагује на некадашње и нове појаве и догађаје.

       Њен нови роман "Заиста куга" добио је актуелност и током протекле године преведен је и објављен на десетак европских језика. Српски читаоци су такође приметили да се нова књига Људмиле Улицке бави темом која је актуелна и нашла се у едицији "Златно руно ", а сада је на првом месту на листи најчитанијих Архипелагових књига.

       Вера Кондев 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари