У књижарама „Забава тек почиње“ – нови роман Енглескиње Софи Кинсела

ДРАМА ПОЧИЊЕ КАДА ОТАЦ САОПШТИ ПОРОДИЦИ ДА ЖЕЛИ ДА СЕ РАЗВЕДЕ ЈЕР СЕ ЗАЉУБИО У МНОГО МЛАЂУ

* Централни догађај је припремање да се у кући, из које су отишли сви чланови породице, приреди опроштајна журка пре него се преда новим власницима. Тако се ситуација компликује и то се претвара у хаотичну гужву са пуно урнебесних и комичних ситуација

* Књижевница, такође бестселер писац "Њујорк тајмса"Џени КОЛГАН: Док сам читала Кинселин роман гласно сам се смејала јер је прича истовремено смешна, помало апсурдна, дирљива, а на крају је показала да љубав увек побеђује свако зло"

_____________________________________________________

         НА НАШЕМ нашем "књижевном небу" баш пред сезону празника засијала је многима добро позата списатељица - Енглескиња Софи Кинсела (право име - Медлин Викам).

       Софи Кинсела (1969) је рођена у Лондону и прво је на Оксфорду једну годину студирала музику да би прешла на политиколошке, економске и филозофске предмете.

       Прву књигу под својим правим именом објавила је када је имала само 24 године и још није била посебно примећена све док 2000. није објавила први роман из серијала о Купохоличарки („Тајни свет снова Купохоличарке") који је постао хит и одмах стигао на бестселер листу у Енлеској и САД ,а затим у свету.

       До сада је овај серијал имао осам наставак, доносећи својој ауторки славу, популарност и значајне приходе.

       Осим овог серијала, који је 2009. доживео и своју екранизацију, Кинсела је објавила десетак самосталних књига којима припада и ова најновија код нас насловљена"Забава тек почиње" а у оригиналу је "Непозвана гошћа на журци").

       Романи су јој објављени у тиражу који премашује 45 милиона примерака штампаних у 60 земаља и преведених на 40 језика. Код нас њене књиге објављује угледни издавач "Лагуна".

      Кинселине књиге се могу сврстати међу неколико жанрова јер осим што се могу ставити међу љубавне, то су пре свега романтичне комедије јер то значи да их могу читати са уживањем све генерације иако су њена публика превасходно жене и то напомињем јер ће се оне највише обрадовати ако добију неки примерак на поклон.

             На питање новинара зашто пише романтичне комедије, хумористичку фикцију, књижевница је одговорила да пише књиге какве воли да чита, а нису глупе већ доносе неку поруку и читалац може да се замисли над причом коју је смислила.

       То важи и за ову најновију самосталну "Забава тек почиње" чија се радња одвија у једној старој викторијанској кући у предграђу Лондона у којој је живела породица Талбот (тата, мама Мими, ћерке Ефи и Бин и брат Гас).

       Драма почиње када тата саопшти породици на окупу да жели да се разведе јер се заљубио у много млађу девојку Кристи.

       Ефи, коју је пре четири године без објашњења, напустио момак кога је изузетно волела и надала се удаји, остала је још и без посла, а тата се одлучио да прода кућу коју су сви, а посебно Ефи, сматрали својим домом.

       Кристи и Ефи започињу "рат" у коме се ћерка отуђила од оца а брат и сестра иду својим путем.

       Централни догађај је припремање да се у кући, из које су отишли сви чланови породице, приреди опроштајна журка пре него се некадашњи дом Талботових преда новим власницима. Тако се ситуација компликује и то се претвара у хаотичну гужву са пуно урнебесних и комичних ситуација које је ауторка тако вешто, успешно "запетљала" да читаоцима преостаје само да се слатко смеју и забављају, док Ефи покушава да се отараси омрзнуте очеве нове партнерке и некако повеже  све чланове породице као што су некада чинили срећну заједницу.

       У свим "заврзлавама" учествује и Џо, некадашњи Ефин дечко, док она тражи да открије зашто је са њом раскинуо.

       Кинселине колеге и критичари имали су поново само речи похвале за ову њену књигу и књижевница Џил Мансел је написала да је роман "нови Софијин тријумф, да је роман пун брилијантних ликова, луцкастих ситуација, да је дочарала најлуђу журку на какву би свако радо отишао".

       Друга књижевница, такође бестселер писац "Њујорк тајмса"Џени Колган је за Кинселин роман написла да се „гласно смејала док ју је читала јер је истовремено смешна, помало апсурдна, дирљива и да је на крају показала да љубав увек побеђује свако зло."

       Лист „Бостон глоб" је кратко констатовао да "Кинсела има аутентичан смисао за смешне приче и да је она једна од краљица женске фикције."

       А "Вашингтон пост" је закључио да и овај роман има све добре одлика Кинселиних књига, да су истовремено смешне и дирљиве, мудре и изузетно забавне".

          Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари