„Варшавски протокол“ – нови роман америчког мајстора трилера Стива Берија

УВРШТЕН ЈЕ МЕ МЕЂУ 100 НАЈБОЉИХ АУТОРА ТОГ ЖАНРА У ИСТОРИЈИ

* Нови роман, штампан прошле године, припада серији у којој је главни јунак Котон Малоне са којим је Стив Бери започео своје серијале међу којима је поред овога са Малонеом најпопуларнија серија "Авантуре Касиопеја Вит"

* Роман почиње крађом седам реликвија везаних за страдање и смрт Христа.Малоне креће у потрагу за реликвијама, али уз то се среће са својом бившом шефицом Стефани Нел  која за потребе америчког председника треба да на тајној аукцији дође до докумената који су названи Варшавски протокол", а односе се напредседника Пољске Чајковског

* У игри су и Руси јер и они би желели да се докопају аутентичне документације да је актуелни председник Пољске имао прљаву прошлост...

_______________________________________________________________

       ЗА ПОКЛОНИКЕ трилера, пре свега историјских у комбинацији са савременим, стигла је нова књига неприкосновеног светског мајстора овог жанра Американца Стива Берија (1955), добро познатог већини наших читалаца.

       Он је, не само писац већ и промотер спасавања и чувања истријских споменика преко своје фондације "Историја је важна", као и предавач креативног писања и оснивач и организатор рада Међународног друштва писаца трилера које има 4200 чланова из целога света.

       Бери практикује да пре него што крене у авантуру писања нове књиге (до сада је написао двадесетак романа) веома пажљиво проучи постојећу грађу за тему којом ће се бавити.

       У сваком роману на крају дописује шта су чињенице а шта је плод његове фантазије да не би довео у заблуду читаоце. То чини његове књиге уверљивијим и интересантнијим, што је случај овога пута са романом „Варшавски протокол" у издању београдског "Вулкана" .

       Већину претходних Беријевих књига објавио је у српском преводу исти издавач, један од педесетак .

       Иначе, Бери је од 1990. - када је почео да пише (иако је водио своју адвокатску канцеларију), прво дело које је понудио код 85 агената успео да објави 2003. године - одмах стигао на бројне листе бестселера.

       Захваљујући успеху код читалаца преведен на 41 језик и продао је више од 25 милиона примерака.

       Нико од читалаца и критичара му не оспорава да је један од најбољих савремених писаца историјских трилера и уврштен је међу 100 аутора тог жанра у његовој историји.

       Нови роман „Варшавски протокол“, штампан прошле године, припада серији у којој је главни јунак Котон Малоне са којим је Стив Бери започео своје серијале међу којима је поред овога са Малонеом најпопуларнија серија "Авантуре Касиопеја Вит".

       Бери је већ најавио да ће се оба лика „мало одмарати" годину или две а он ће увести у свој свет нови лик младог Николаса Лиа који ради као зналац уметности за УНЕСКО.

       Поклоници његових романа се већ "припремају" да његовог новог јунака, а за сада имају пред собом причу о „Варшавском протоколу“ која се догађа већ ових последњих година.

       Ни овога пута Бери није пропустио да са својом супругом Елизабет обиђе места на којима се одвија радња „Варшавског протокола".

       Он детаљно описује места која је лоцирао у роману (Бриж, Краков и дворци у Словачкој и Пољској) као и историјске артефакте (у овом случају седам реликвија везаних за страдање и смрт Исуса Христа) са чијом крађом почиње роман.

       Котон Малоне (кога „познају“ сви читаоци претходних романа из Малонеовог серијала) "упада" у потрагу за реликвијама, али уз то се среће са својом бившом шефицом Стефани Нел  која за потребе америчког председника треба да на тајној аукцији дође до докумената који су названи „Варшавски протокол".

       То су документи који се односе на актуелног председника Пољске Чајковског и њихово поседовање би могло да послужи као драгоцено средство уцене овог политичара пред нове изборе.

       У игри су и Руси јер и они би желели да се докопају аутентичне документације да је актуелни председник Пољске имао „прљаву“ прошлост...

       Уз дивне описе природе, историјских споменика, двораца, читалац се забавља драматичним збивањима у којима учествује Котон Малоне све до краја приче.

       Одлична лектира за прохладне зимске вечери!

       Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари