„За настанак државе на Балкану, довољно је отцепљење од матичне државе и кумство велике силе",

ИЗАШЛИ ИЗ ШТАМПЕ ОДАБРАНИ АФОРИЗМИ МИРОСЛАВА СРЕДАНОВИЋА „УМЊАЦИ“

* Александар ЧОТРИЋ: „Умњаци" потврђују да њихов аутор и те како уме да гризе умњацима (зубима мудрости) и да пише уметнички и умно, да записује само оно што други прећуткују, да бисмо знали како нам је било

* Два Средановићева  „умњака“: „Велике силе су спречиле глобално загревање, опет су распламсале хладни рат"; „За време социјализма људи су се масовно исељавали, не зна се од каквог добра сада беже"

________________________________________________________

       „НЕМА ни Велике Србије ни Велике Албаније. На Балкану господаре велике силе", „Постојале су пљачке века. Сада су то свакодневни догађаји“, „Народу великодушно намештају изборе. И увек га западне власт какву заслужује", „За настанак балканске државе, довољно је отцепљење од матичне државе и кумство велике силе", „Балканске државе успешно сарађују. Криминалце задржавају, а амбасадоре протерују“.

       Ово су само насумично одабрани афоризми које је написао Мирослав Средановић (1936) у својој деветој књизи коју је објавила „Алма" у Београду у Библиотеци „Хумор и сатира".

       За ову књигу рецензију и поговор написао је Александар Чотрић, најагилнији српски афористичар који је оценио да је "писац понудио дело које је зрело, уверљиво, мудро, духовито, критичко и поучно".

       Средановић је добро познат љубитељима афоризама и за претходну књигу „Крстареће мисли“ (2019) жири УКС прогласио је за најбољу збирку афоризама на српском језику у тој години и овенчао је са најважнијом наградом тога жанра која носи име „Радоја Домановића".

       Стваралаштво нашег афористичара није остало незапажено ни у иностранству, па је преведен на већину светских језика и надобијао је награда.

       Писац, полазећи од Волтерове мисли „да све оно што је постало смешно, не може бити опасно“ и у својим текстовима он критикује власт и мане друштва с позиција духовитости и елеганције уметничког израза. Сатиричној критици не измиче опозиција јер мисли да "она која се сматра да се подигла да руши поредак успела је само да преврне неколико контејнера".

       Он се подсмева и неопредељеним конформистима који чине већину у друштву, а све то ћутке прихватају из незнања, незаинтересованости, страха, или зарад личних привилегија. („Народ не трпи безвлашће, Народ је научио на демократски централизам").

       Аутор не крије да цени и мисао Џорџа Орвела да „Циљ исмевања није у томе да унизи појединца ,већ да му каже да је одавно унижен". Његови афоризми нису, у главном везани за одређено време, догађаје и личности већ су универзални и безвремени. Жеља му је да се његови текстови могу читати у сваком времену, и да изазивају смех код будућих поколења.

       Писац цитира славног колегу Станислава Јежија Леца „да га не интересују ствари које су смешне саме по себи, јер сатиричари се не шале већ само описују смешну збиљу".

        „Средановић, примећује Чотрић, "уочава оно што и други не виде и то је његов кључ књижевног успеха у сатири. Његови афоризми имају снажан печат , пошто су препознатљиви по тематици и књижевном стилу. Садрже дубоки смисао, јер нас као заокружени оригинали увек нечему подуче".

       „Афоризми, попут ових у књизи имају антологијску вредност и сведоче о изузетној ауторовој имагинацији, умешности и креативности, констатује Чотрић, и додаје "да „Умњаци" потврђују да њихов аутор и те како уме да гризе умњацима (зубима мудрости) и да  пише уметнички и умно, да не пише све што му падне на памет, већ записује само оно што други прећуткују, да бисмо знали како нам је било".

        Ево још неколико Средановићевих афоризама да бисте стекли мало већи увид у његово најновије дело:

        „Грађани могу лако разликовати лажне од правих полицајаца. По бахатости.",

        „Нису се сви криминалци вратили у земљу. Неки су остали да нас и даље представљају у свету",

       „На Балкану су свргнуте крунисане главе , остале су дворске интриге",

        „Народ се није заразио на протестима, они су били стерилни",

        „Богати се сахрањују о државном трошку, тако су и живели",

       „Рат није спортска утакмица, у рату су сви губитници",

       „Нема бесправних друштава, у свету владају закони јачега",

        „Може се преживети и у балканским условима. Томе је сведок бројна сиротиња",

        „Код нас не влада чисти непотизам, осим крвних, користе се и страначке везе",

        „Велике силе су спречиле глобално загревање, опет су распламсале хладни рат",

       „За време социјализма људи су се масовно исељавали, не зна се од каквог добра сада беже",

       „Затвореници више не прокопавају тунеле, сада се криминалци извлаче кроз рупе у закону" и још много мудрих мисли...

        Вера Кондев

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари