Додик: Америчко и ЕУ-повлађивање муслиманима дугорочно дестабилизује БиХ

ПОВОДОМ ЊИХОВОГ СУСРЕТА У МИНХЕНУ: „ШМИТ ЈЕ ЛАЖНИ В.П., А КУРТИ - ПРЕМИЈЕР ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ“

* Српски члан Председништва БиХ упозорио да изјаву министра спољњих послова Руске Федерације Сергеја Лаврова да се плаћеници из БиХ, Албаније и Косова регрутују за рат у Украјини треба схватити озбиљно

* „Одбијање муслимана да прихвате чињеницу да БиХ није њихов екслузивитет, довела је БиХ, а посебно ФБиХ, у тачку у којој се данас налазимо“

* Закључак варедног заседања ХНС: Ако се настави деконституисање хрватског народа, покренути све правне процедуре и политичке кораке за нову институционалну и територијалну организацију БиХ на начелима федерализма и консоцијацијске демократије којима ће бити обезбеђена потпуна уставна равноправност сва три конститутивна народа у БиХ

__________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Кристијан Шмит не пропушта прилику да се лажно представља како у БиХ, тако сада и на међународним конференцијама каква је минхенска.

       „У чије име је он тамо, чије ставове заступа, мислим да не зна нико ни међу особљем ОХР-а. За некога ко јавно говори да му је стало да БиХ буде просперитетна држава - прави много штете, а избор саговорника на конференцији говори на који начин он види тај просперитет", рекао је Додик Срни.

       Према његовим речима, сусрет са /Аљбином/ Куртијем је сигурно круна тог боравка тамо.

       "Обојица су лажни, један високи представник, други премијер лажне државе. Просперитетно, нема шта!", поручио је Додик.

       Он сматра да изјаву министра спољњих послова Руске Федерације Сергеја Лаврова да се плаћеници из БиХ, Албаније и Косова регрутују за рат у Украјини треба схватити озбиљно, јер долази од човека који је један од врховних ауторитета светске дипломатије.

       Додик је нагласио да Лавров сасвим сигурно то не би изјавио, а да не поседује информације о томе.

       Додик је за Срну рекао да ће са позиције српског члана Председништва БиХ од надлежних безбедносних служби у БиХ затражити да се та информација провери и о свему обавестити јавност.

       „Уколико се потврди тачност навода министра Лаврова, према тим лицима ће бити предузете све неопходне законске мере", истакао је Додик.     

„Не видим ништа спорно у закључцима ХНС“

       Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да не види ништа спорно у закључцима Хрватског народног сабора /ХНС/, те да сматра да Хрвати имају право да захтевају једнака права, као и остала два конститутивна народа у БиХ.

       „Одбијање муслимана да прихвате чињеницу да БиХ није њихов екслузивитет, довела је БиХ, а посебно ФБиХ, у тачку у којој се данас налазимо. Повлађивање америчке и бриселске администрације жељама муслимана дугорочно дестабилизује БиХ", рекао је Додик.

       Истакао је да само дијалог и разговор свих у БиХ гарантује да би она могла да опстане онако како је дефинисана Уставом.

       „Проблем једног народа у БиХ проблем је свих и то је ваљда свима јасно. Игнорисање прегласавања једног народа БиХ гура у дугорочну нестабилност и одговорност за то сносиће они који то не желе да виде и да реше", навео је Додик.

       Један од закључака јучерашњег варедног заседања ХНС-а је да ће, ако се настави деконституисање хрватског народа, покренути све правне процедуре и политичке кораке за нову институционалну и територијалну организацију БиХ на начелима федерализма и консоцијацијске демократије којима ће бити обезбеђена потпуна уставна равноправност сва три конститутивна народа у БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари