Додик: Америка стране НВО и своје које финансирају странци назива „страним агентима“ - и ми ћемо

КОПИРАЋЕМО ЊИХОВ ЗАКОН - САМО ШТО ЋЕМО УМЕСТО „СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ“ ПИСАТИ  „РЕПУБЛИКА СРПСКА“

* Председник РС Милорад ДОДИК: Фондација Сорош има намеру да сједиште за Балкан, које је било у Тирани, пренесе у Сарајево. То је очигледна намера да се делује по принципу на који су научили да дестабилизују друштво. Наравно да ћемо да се заштитимо од тога. Сорош је овде неприхватљив, то није добронамерна организација, већ рушилачка

* Хоћемо да Српска добије закон о НВО идентичан америчком. САД у свом закону стране невладине организације или оне које финансирају странци називају страним агентима на простору САД

_____________________________________________________

           ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће ускоро бити предложен закон о деловању невладиних организација и сличних удружења у Републици Српској, који ће бити идентичан америчком закону.

           - САД у свом закону стране невладине организације или оне које финансирају странци називају страним агентима на простору САД - рекао је Додик.

           Истакао је да ће бити преузета терминологија, те ће само уместо „Сједињене Државе“ писати „Република Српска“.

           Додик је нагласио да тај закон подразумева пријављивање сваке врсте трансакције и сваког деловања.

           Навео је да Фондација Сорош има намеру да седиште за Балкан, које је било у Тирани, пренесе у Сарајево.

           - То је очигледна намера да се делује по принципу на који су научили да дестабилизују друштво. Наравно да ћемо да се заштитимо од тога. Сорош је овдје неприхватљив, то није добронамерна организација, већ рушилачка која жели да спроведе своје рушилачке походе, што смо гледали у низу земаља у свету - истакао је Додик.

           Председник Српске сматра да нису адекватне критике које се могу чути у вези са изменама и допунама Кривичног законика Републике Српске, односно да постоје појединци који желе да за себе купе новинарску заједницу да би је наводно заштитили.

           Упитао је гдје су били ти слободни новинари када је бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко наметао допуне Кривичног законика БиХ којим се кажњава негирање геноцида у Сребреници и величање ратних злочина.

           - Где је слободно новинарство да пише о томе? Како је могуће да се тим законом каже да не смеш нешто да радиш? Зашто се не буне? Зашто не пишете да не може он да намеће? Имају различите аршине према странцима и ономе што ми желимо да учинимо - констатовао је Додик.

           Навео је да треба обезбедити да медијска заједниоца слободно ради свој посао, али и кажњавање оних који тенденциозно покушавају другом да нанесу зло, те да је спреман да са уредницима и новинарима детаљно разговара о изменама и допунама Кривичног законика Српске.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари