Додик: Инцко није надређен Српској, ако посегне за санкцијама – ни Борељ му неће помоћи

НАГЛАСИО ДА НИСУ ТАЧНЕ ПРИЧЕ ДА ЋЕ СЕ НДП УТОПИТИ У СНСД , ДА СУ ТО - СПЕКУЛАЦИЈЕ

* „Високи представник је уведен Анексом 10 Дејтонског споразума који каже да је и Српска (као његова) потписница (сагласна) да се он уводи. Дакле, он је одговорна страна и нама у Српској. Али, он се намеће изнад нас. Ако покуша да употреби било каква своја овлашћења која никада нису била законита, то ће бити тренутак када ће Српска донети своје одлуке, а тада му неће помоћи ни Жозеп Борељ, па нека изволи

* Поводом новог негласања у НС РС опозиционих посланика: „Такво понашање умањује снагу Српске, али сам уверен да истински чланови СДС-а и даље стоје на основним вредностима о Српској и да они немају ништа са руководством које их сада представља

____________________________________________________

       ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће Република Српска донети своје одлуке уколико високи представник у БиХ Валентин Инцко у вези са последњим закључцима Народне скупштине употреби било каква своја овлашћења која су незаконита.

       - Тада му неће помоћи ни високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ. Нека обавести кога хоће - рекао је Додик, одговарајући на питање очекује ли санкције ЕУ након што је Инцко рекао да ће о закључцима Скупштине обавестити Бореља.

       Додик је рекао данас новинарима у Бањалуци да је високи представник уведен Анексом 10 Дејтонског споразума који каже да је и Српска потписница да се он уводи.

       - Дакле, он је одговорна страна и нама у Српској. Али, он се намеће изнад нас. Ако покуша да употреби било каква своја овлашћења која никада нису била законита, то ће бити тренутак када ће Српска донети своје одлуке, а тада му неће помоћи ни Борељ, па нека изволи - рекао је Додик, коментаришући закључке Народне скупштине у вези са писмом високог представника и иницијативом за преговоре између Српске и ФБиХ о будућности БиХ.

       Додик је навео да је на јучерашњој седници парламента Српске речено да реч самоопредељење постоји у Уставу и у конвенцијама које су његов саставни део, што је истакнуто у закључцима на том заседању, односно да се прихвата информација која је оквир за израду платформе за преговоре Српске и ФБиХ.

       Коментаришући негласање опозиције за поменуте закључке, Додик је рекао да они имају право на свој начин рада, али је нагласио да важне националне теме за Српску треба да окупе све факторе.

       - Код њих (опозиционара) је све исто, било која тачка дневног реда. Имају исти приступ и нападе без икакве способности да се одмакну и почну промишљати о томе свему - рекао је Додик.

       Он је додао да такво понашање умањује снагу Српске, али да је уверен да истински чланови СДС-а и даље стоје на основним вредностима о Српској и да они немају ништа са руководством које их сада представља.

       Додик је рекао да су спекулације приче о наводном уједињењу и "утапању" НДП-а у СНСД-а.

       Народна скупштина Републике Српске одбацила је синоћ захтев високог представника за поништавање повеља додељених одређеним лицима и дала подршку одлукама које је донио Одбор за обележавање 25 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске 1991-2016.

       Парламент је усвојио и иницијативу за разговор и дијалог између страна Републике Српске и ФБиХ, као и три конститутивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака о могућим решењима за БиХ.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари