Додик Мицотакису: Високи представници су Дејтонски споразум довели до стања деградације

СА ГРЧКИМ ПРЕМИЈЕРОМ ДОГОВОРИО ДА ЗА ТУРИСТЕ ИЗ БиХ ВАЖИ РЕЖИМ КАКАВ ДОБИЈЕ СРБИЈА

* „Указао сам и на дупле међународне стандарде у погледу Косова и Метохије и Републике Српске и свега онога што је важно у свим разговорима и дебатама у Републици Српској и БиХ, али и региону поводом саме БиХ

* Предочио саговорницима да су критеријуми за придруживање БиХ Европској унији високо подигнути и више су усмерени ка томе да их не досегне него да успе да их испуни

* Договорио да заменик министра спољних послова Грчке за економску дипломатију дође у посету Сарајеву и Бањалуци, како би се отвориле могућности за што бољу сарадњу

_____________________________________________________

       ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик рекао је на почетку састанка са председником Владе Грчке Киријакосом Мицотакисом да је БиХ подељено друштво.

       Указао је и да су високи представници својим одлукама разорили Дејтонски споразум, јавио је РТРС.

       Изјавио је да се са Мицотакисом договорио да за грађане БиХ утврди исти третман уласка у Грчку, као и за грађане Србије.

       Додик је појаснио да то значи да ће грађани БиХ моћи слободно да користе та права и да лакше уђу у Грчку за време годишњих одмора.

       „Мислим да је то добра вест за све грађане", рекао је Додик за РТРС.

       Он је навео да је на састанцима са Мицотакисом и са министром спољних послова Грчке Никосом Дендијасом било речи о развоју билатералних односа.

       „БиХ и Грчка немају отворених питања. Посебно сам указао да су односи Грчке са БиХ искључиво у оквиру Републике Српске и да смо у том погледу поносни на добре односе које смо имали у прошлости, али и захвални на помоћ и подршку коју су они нама пружали у протеклом времену", рекао је Додик.

       Он је захвалио за чињеницу да Грчка није пристала да буде дио снага које су у оквиру НАТО савеза бомбардовале Републику Српску и српски народ.

       „То је нешто за шта српски народ треба да остане трајно захвалан", истакао је Додик.

       Навео је да је на састанцима указао и на потребу боље економске сарадње, те оценио да у том погледу постоје добре претпоставке.

       Договорено је, додао је Додик, да заменик министра спољних послова за економску дипломатију дође у посету Сарајеву и Бањалуци, како би се отвориле могућности за што бољу сарадњу.

       „Очекујемо да се то деси у наредном времену", рекао је Додик.

       Он је навео да је саговорнике упознао са актуелним дешавањима у БиХ, те указао на чињеницу да је то веома сложена државна заједница, у којој се примењује Дејтонски мировни споразум, а који је међународна заједница довела у позицију деградације.

       Додик је указао и да БиХ све ове године показује да егзистира и живи искључиво због међународног ангажмана, који се огледа кроз чињеницу да у њој постоји високи представник и да у Уставном суду имају три странца судије.

       „Јесмо за европске интеграције, али сматрамо да земља која је под неком врстом међународног протектората веома тешко може да рачуна на испуњавање услова, а то је да је суверена и стабилна, јер БиХ то није", рекао је Додик.

       Он је изразио жељу БиХ за европским интеграцијама, али напоменуо да то не зависи само од ње.

       „Ти критеријуми који су високо подигнути изменом последњих процедура и више су усмерени ка томе да ми то не досегнемо него да успемо да их испунимо", сматра Додик.

       Он је навео да је саговорнике упознао са чињеницом да Срби не могу да прихвате чланство у НАТО, имајући у виду да су Срби у Републици Српској, али и Србији, бомбардовани од те војне алијансе.

       „Указао сам и на дупле међународне стандарде у погледу Косова и Метохије и Републике Српске и свега онога што је важно у свим разговорима и дебатама у Републици Српској и БиХ, али и региону поводом саме БиХ", рекао је Додик.

Са Кривокапићем и о авионској

линији Бањалука-Тиват

       Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик састао се данас у Атини и са председником Владе Црне Горе Здравком Крикокапићем.

       Подржали су идеју интегрисаних граничних прелаза који би олакшали проток људи и роба између две земље.

       На састанку је било речи и о отварању авио-линије која би повезала Тиват и Бањалуку, саопштено је из Кабинета српског члана и председавајућег Председништва БиХ.

       Саговорници су разменили мишљења и о осталим актуелним политичким питањима.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари