Додик: Не постоје услови да се украјинска криза прелије на западни Балкан

НАГЛАСИО: ОСТАЋЕМО ПОТПУНО НЕУТРАЛНИ ПОВОДОМ УКРАЈИНЕ – НЕЋЕМО ПОДРЖАТИ САНКЦИЈЕ ЕУ

* Милорад ДОДИК: Може се приметити злоупотреба односа Русије и Украјине у структурама Министарства спољних послова у Савету министара БиХ, као и дипломатској мрежи. Алкалај и Турковићева прекршили све прописе. Правницима сам дао задатак да процене да ли је тиме прекршен Устав БиХ, јер спољну политику води Председништво БиХ, а не Турковићева и Алкалај

* „Знам да је Борељ један од одговорних политичара, старог кова и да је посвећен миру и стабилности, али исто тако знам и Владимира Путина и да је пре свега одговоран државник и стало му је до решења проблема и заштите своје државе

_____________________________________________________________

         МИ ЋЕМО остати потпуно неутрални и нећемо се прикључивати ни санкцијама ЕУ нити било кога. Као и увијек и као што је и уобичајено, чланови Председништва неће имати јединствен став, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик коментаришући дешавања у Украјини.

       - Као што подржавам територијални интегритет Србије и БиХ, тако подржавам и територијални интегритет свих чланица УН, а ту сврставам и Украјину - рекао је Додик, преноси РТРС.

       Сматра да би сви остали процеси и покушаји да се БиХ сврста на једну страну били лоши.

       - Сматрам да ми треба да останемо неутрални и то смо већ раније изнели у првим данима сукоба Русије и Украјине - рекао је Додик.

       Истиче да неки, нажалост, мисле да се БиХ мора што хитније сврстати и то бирајући страну.

       - Ми ћемо остати потпуно неутрални и нећемо се прикључивати ни санкцијама ЕУ нити било кога - поручио је Додик.

       Изјавио је да је правницима дао задатак да процене да ли су амбасадор БиХ у УН Свен Алкалај и министар спољних послова БиХ Бисера Турковић прекршили Устав БиХ.

       Додик је појаснио да се може приметити злоупотреба односа Русије и Украјине у структурама Министарства спољних послова у Савету министара, као и дипломатској мрежи, те да су Алкалај и Турковићева прекршили све прописе.

       - У том погледу због лажног представљања покушавамо да дођемо до формалног основа да их тужимо судовима за кршење устава и закона у БиХ. Да ли ће се то десити или неће, видећемо, у зависности да ли постоји законска или уставна основа за тако нешто - рекао је Додик.

       Сматра да нема могућности да се криза из Украјине прелије на западни Балкан, оценивши да је то само део пропаганде.

       Додик је рекао да нема те могућности, иако је високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ рекао да се то може очекивати.

       - Знам да је Борељ један од одговорних политичара, старог кова и који је посвећен миру и стабилности, али исто тако знам и Владимира Путина и да је пре свега одговоран државник и да му је у том погледу стало до решења проблема и заштите своје државе - рекао је Додик.

       Он је истакао да је за БиХ најважније да остане у комуникацији и са једном и другом страном, а да је на њима како ће ријешити те проблеме.

       Он је напоменуо да је то „игра и рат великих“, те да мале земље треба те сукобе да преживе, јер глобални сукоб оптерећује и њихову свакодневицу.

       - Република Српска и ја као члан Председништва подржавам територијални интегритет свих чланица УН, па тако и Украјине, као што подржавам територијални интегритет Србије и БиХ - рекао је Додик.

       Он не сматра да БиХ има капацитете да прими избеглице из Украјине, као ни да те избеглице имају икакву перспективу у БиХ.

       - Мислим да би то било да из горе оду у још лошију ситуацију, те да ће избеглице временом највише ићи ка западној Европи - рекао је Додик.

       Говорећи о геополитици и поремећеним односима у свету, Додик је навео да постоји страх од огромних издвајања САД за војску, која прелазе 720 милијарди долара годишње, док десет осталих војски у свету не издвоји ни 100 или 150 милијарди долара годишње.

       Додик је истакао да се сада види да је једина исправна одлука била та што је Република Српска рекла да из својих разлога неће у НАТО.

       - Наш став је не сврставати се ни на једну страну, дати шансу комуникацији у будућим временима и са једном и са другом страном. Да смо прихватили да смо НАТО савез, онда би требало да чекамо позив кад ће људи одавде по налозима НАТО структура ићи на ратишта било где у свету - рекао је Додик.

       Када је реч о европским интеграцијама, Додик је навео да се сад покушава рећи како је БиХ део европског простора.

       - Предлажем да Европа реши тај свој проблем дилеме шта је с нама, ко смо ми. Нека прими БиХ у ЕУ ја ћу аплаудирати, али нећемо ићи у НАТО. То је разлика наше политике у односу на друге у БиХ - навео је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари