Додик: Нисмо сепаратисти, само се штитимо од великобошњачког национализма

НЕМАМО ПЛАН ЗА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈУ, НЕКА СЕ ЕУФОР ПОЈАЧА И ЗА 5000 ЉУДИ

* „То са Еуфором ће више служити за неку политичку игру или неку другу врсту поруке. То је безначајно. Ми немамо никакав план за никакву дестабилизацију, али имамо план да се политички боримо даље за наша права предвиђена Уставом БиХ

____________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да нема ништа против да Еуфор доведе више од 500 људи у БиХ, да Република Српска нема никакав план за дестабилизацију.

       „Нека доведу 1.000, могу да доведе 5.000 људи али то више служи за неку политичку игру или неку другу врсту поруке. То је безначајно. Ми немамо никакав план за никакву дестабилизацију, али имамо план да се политички боримо даље за наша права предвиђена Уставом БиХ", рекао је Додик новинарима у Српцу.

       Он је навео да Председништво БиХ нема обавезу да расправља о трупама Еуфора у БиХ, то је аранжман раније направљен, те да у вези са тим не треба правити неку галаму.

       Додик је појаснио да су странци учинили све да имају аранжмане који не морају да призивају одлуке локалних, институција БиХ.

       Он је напоменуо да су јуче неки у Сарајеву "развезли" причу о томе како је наводно Република Српска у току јучерашњег дана требало да прогласи независност па су се сви узнемирили, сви су устали раније него претходних дана.

       „Ми смо имали сасвим нормалан дан оптерећен информацијама које смо добијали са страна", рекао је Додик.

       Он је напоменуо да план Републике Српске није да се бави питањима било какве сецесије.

       „Пошто им је то јасно, онда све што ми радимо проглашавају сецесијом, а кулминирало је причом како ми то овде нешто предузимамо, а ништа није предузето", рекао је Додик.

        Агенцији Срна рекао је да у Републици Српској нису сепаратисти већ да имају обавезу да се заштите од великобошњачког националнизма.

       „Нисмо сепрататисти, али имамо обавезу да се уставом заштитимо од великобошњачког национализма и радикализма", изјавио је Додик коментаришући медијске спекулације да Република Српска жели да искористи ситуацију у Украјини и "прогласи независност".  

       Изјавио је да Република Српска добро стоји и да не види изазове који би могли, што се тиче унутрашњих процеса, да угрозе такво стање.

       Он је додао да свет очигледно није исти, да је драматично промењен, не само овим сукобом у Украјини него иначе дешавањима у последњих неколико година.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари