Додик: О угрожавању мира говори Џаферовић који је био домаћин муџахедина

НАГЛАСИО ДА ЈЕ БОШЊАЧКИ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ И БОРАЦ ЗА ИСЛАМСКУ ДРЖАВУ

* Милорад ДОДИК: „Није јасно шта је њега као члана Председништва спречавало да у ове протекле три године води дијалог у институцијама, у оквиру уставног поретка и Дејтонског мировног споразума. Његова реакција (на ставове Европарламента о БиХ) потврђује наше раније тезе да муслимани нису спремни на дијалог и да очекују да ће све што треба завршити за њих завршити неко други са стране

* Не могу да ме победе за преговарачким столом или на изборима па очекују да ме казни Америка или ЕУ“

* Кабинет српског члана Председништва БиХ: Бошњачки члан Председништва, који се номинално залаже за БиХ, требао би да зна да је у дипломатској пракси незабележено да један члан колективног органа који управља државом тражи увођење санкција другом члану, који је дио тог истога органа. Џаферовић фактички подржава санкције Председништву БиХ

__________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да Шефик Џаферовић, „домаћин првих муџахединских јединица на тлу Европе, борац за исламску државу на Балкану“, за разлику од њега „има искуства у претњама миру и сигурно и своје ставове конципира на ратној прошлости коју су обележили и некажњени ратни злочини над српским становништвом“.

       Према Додиковим речима, Џаферовић се, коментаришући ставове Европског парламента који је расправљао о ситуацији у БиХ, сетио дијалога у институцијама, уставног поретка и спровођења Дејтонског мировног споразума.

       - Није јасно шта је њега као члана Председништва спречавало да у ове протекле три године води дијалог у институцијама у оквиру уставног поретка и Дејтонског мировног споразума. Његова реакција потврђује наше раније тезе да муслимани у БиХ нису спремни на дијалог и да очекују да ће све што треба завршити за њих завршити неко други са стране - нагласио је Додик.

       Додик је навео да „ако га не могу победити за преговарачким столом или на изборима они природно очекују да га казни Америка или ЕУ“.

       - То је та политика са којом Република Српска треба да успостави дијалог - поручио је Додик.

       Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић позвао је јуче Савјет ЕУ на увођење санкција Додику и његовим сарадницима, истичући да је „Додик претња миру“.

       Kабинет српског члана Председништва БиХ Милорада Додика најоштрије је осудио и одбацио наводе  Шефика Џаферовића у вези са амандманима Европског парламента, истичући да позивањем на увођење санкција Додику, грађанима и пословним субјектима из Републике Српске, он показује политичку немоћ, незнање и непријатељство према Српској и српском конститутивном народу.

И овај злочин на Озрену

иде на Шефикову душу

       - Џаферовић, чија је изборна база ФБиХ, константном кампањом напада на Републику Српску жели да прикрије проблеме које има ФБиХ, а тичу се одсуства демократије услед немогућности да се изабере легитимна Влада, све лошијег положаја хрватског конститутивног народа, катастрофалног положаја српских повратника, те истражних радњи у странци из које долази и многих других нагомиланих проблема у ФБиХ - нагласили су из Кабинета српског члана Председништва БиХ.

       Изјављујући да иницијативе Додика крше Устав БиХ, додаје се у саопштењу, Џаферовић показује елементарно непознавање Устава на основу којег се налази на функцији.

       - Јер, да га познаје - знао би да су све иницијативе српског члана Председништва БиХ у складу са Уставом БиХ и Општим оквирним споразумом за мир у БиХ, а да би Џаферовићу и његовим сарадницима било јасније наводимо да је реч о Дејтонском споразуму - наводе из Кабинета.

       Уколико би се узела у обзир могућност да Џаферовић, ипак, познаје Устав, додаје се у саопштењу, онда је јасно да је реч о злој намери у којој се не бирају средства да се политички противници прикажу на најгори могући начин.

       - Бошњачки члан Председништва, који се номинално залаже за БиХ, требао би да зна да је у дипломатској пракси незабележено да један члан колективног органа који управља државом тражи увођење санкција другом члану, који је дио тог истога органа. Џаферовић фактички подржава санкције Председништву БиХ - истакли су из Кабинета српског члана.

       У саопштењу се наглашава да је посебно забрињавајући и неприхватљив део Џаферовићеве изјаве у којој каже да је Милорад Додик „претња миру“.

       -Поставља се питање да ли Џаферовић има право да било коме говори о претњи миру, када знамо да је у току грађанског рата у БиХ био учесник истог и то на просторима у којима су исламски верски екстремисти муџахедини чинили страшне злочине и ритуална убиства, а сам Џаферовић није ништа учинио да спречи и осуди! Једино што би Џаферовићу могло дати за право да говори о рату, јесте његово разумевање у исти, с обзиром на прошлост, коју се труди да заборави и потисне - наводи се у саопштењу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари