Додик: Рат у Украјини утиче на БиХ само економски, али долазе на наплату и проблеми које је ЕУ посејала

„И ДАЉЕ ИМАМО ЛАЖНОГ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА ШТО ПОГОРШАВА СИТУАЦИЈУ У БиХ“

* У Бриселу, уочи вечере са Жозепом Борељом, рекао: „Треба учинити све да се сачува стабилност и мир у БиХ, а да се кроз политички дијалог унутар субјеката у БиХ реше проблеми који су присутни. Ту ЕУ свакако може помоћи јер је она наш значајан фактор сарадње, али исто тако треба споменути да имамо и много проблема који су посeјани у прошлости од институција ЕУ а који сада долазе на наплату у БиХ у политичком смислу”

_________________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас у Бриселу да ће шефу дипломатије ЕУ Жозепу Борељу пренети став да је БиХ стабилна и мирна и да рат у Украјини не утиче на њу ни на који начин, осим економског аспекта.

       „Што се тиче рата у БиХ, то је данас веома далеко. Ми имамо значајних политичких проблема у БиХ, припремамо се за изборе, али нисмо успели да спроведемо изборну реформу због чега постоји основано незадовољство чињеницом да се угрожава конститутивност народа. Такође, имамо лажно представљеног високог представника кога није именовао Савет безбедности и све то погоршава ситуацију у БиХ”, појаснио је Додик.

       Уочи вечере коју је за лидере са Балкана организовао Борељ у Бриселу, Додик је изјавио новинарима да треба учинити све да се сачува стабилност и мир у БиХ, а да се кроз политички дијалог унутар субјеката у БиХ реше проблеми који су присутни.

       „Ту ЕУ свакако може помоћи јер је она наш значајан фактор сарадње, али исто тако треба споменути да имамо и много проблема који су посијани у прошлости од институција ЕУ а који сада долазе на наплату у БиХ у политичком смислу”, нагласио је Додик.

       Он је поновио да украјинска криза утиче на БиХ у сфери економије, док је у сфери могућег изазивања сукоба то двоје апсолутно недодирљиво.

       „БиХ нема ниједан озбиљан индикатор да би могло доћи до ескалације насиља. Све су то пропагандни трикови. Најдоговорнији људи за безбедност на простору БиХ, као што су командант Алтее и НАТО савеза, оценили су да нема елемената угрожавања безбедности у БиХ”, нагласио је српски члан Председништва БиХ. 

       (Срна)

Додик: Наметање Шмит у СБ УН и британске оптужбе

показују немоћ Запада да контролише Балкан

       OБРАЋАЊЕ Кристијана Шмита у Савету безбедности и оптужбе представника Велике Британије на рачун Републике Српске за стање у БиХ резултат је немоћи Запада у покушају да контролише процесе на Балкану - рекао је српски члан Председништва Милорад Додик.

       У изјави за Радио телевизију Републике Српске рекао је да је очигледна криза и у међународним институцијама, јер је Савет безбедности прекршио процедуре дозволом за обраћање Шмиту, али и бошњачком члану Председништва Шефику Џаферовићу.

       Овим се, истиче Додик, показало да БиХ нема шансу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари