Додик: Срби желе дејтонску уставну БиХ, али – неће плакати ако се распадне

„ОДБАЦУЈЕМО ЗАКЉУЧКЕ ЕВРОПАРЛАМЕНТА – СРПСКА ОДБАЦУЈЕ САНКЦИЈЕ И ДАЉЕ ИНСИСТИРА НА УСТАВУ БиХ“

* Видимо снажно јачање исламизма у функцији стварања државе за Бошњаке, са маргинализовањем Срба и Хрвата

* Против смо ратног сукоба, не говори се о рату него о распаду БиХ

* „Данас имамо и највећи број запослених икада у Републици Српској, а то је више од 282.000, као и 10.000 мање пензионера него радника и сматрамо да ће тај однос ићи у корист повећања броја радника     

___________________________________________________

       СНСД неће прихватити ниједну врсту санкционисања, ако до тога дође, и одбацује површне закључке које је донео Европски парламент, рекао је лидер странке Милорад Додик.

       „Ми то нећемо прихватити, наставићемо да инсистирамо на Уставу БиХ. Сматрамо да нема ниједан разлог да о томе расправља Европски савет", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

       Он је додао да је СНСД за разговор о свих 14 приоритета Европске комисије, те да се неће више радити на питањима која иду селективно.

       Додик је навео да политика СНСД остаје веома чиста и јасна, Република Српска ће дати свој допринос онако како је Народна скупштина рекла.

       Истакао је да је Председништво СНСД разумело закључке Хрватског народног сабора.

       Не разумемо зашто муслимани желе да бирају представнике других народа, видимо једну болесну амбицију муслиманских политичара, рекао је он.

       СНСД, додао је, види снажно јачање муслиманског исламизма у функцији стварања државе за себе, те да желе да од друга два народа направе маргиналну мањину.

Српска економски стабилна, смањен

дебаланс извоза и увоза

       Лидер СНСД-а изјавио је да је Република Српска економски стабилна, те навео да у прилог томе иде и податак да је извоз прошле године био 30 одсто већи него годину раније.

       Додик је навео и да је увоз прошле године био 24 одсто већи него годину раније, што говори да се дебаланс између увоза и извоза смањује.

       „Уколико овако наставимо наредних неколико година можемо да очекујемо да ћемо имати потпуно балансиран однос увоза и извоза", рекао је Додик новинарима након седнице Председништва СНСД-а у Бањалуци.

       Он је истакао и да је покривеност увоза извозом тренутно 80 одсто, те оценио да је она висока, имајући у виду да је СНСД наследио покривеност тек од 35 одсто.

       „Данас имамо и највећи број запослених икада у Републици Српској, а то је више од 282.000, као и 10.000 мање пензионера него радника и сматрамо да ће тај однос ићи у корист повећања броја радника", рекао је Додик.

       Он је изразио задовољство, јер су мере предузете с циљем смањења запошљавања у јавном сектору дале резултате, те је забележено да је највећи број запослених у реалном сектору, који сада има далеко већи број запослених него јавни сектор.

       На седници Председништва СНСД-а било је речи и о предстојећој пољопривредној сетви, те да су подржане мере Владе Српске које су донесене у овој области.

       „То су тек почетне мере, јер тражимо модел у којем ћемо покушати да обезбедимо квалитетна сјемена за сваког ко жели да на свом имању и окућници посеје пољопривредне производе", рекао је Додик.

       Додик је нагласио да ће наредних дана бити речи о тој теми, да би била пронађена финансијска средства за реализацију те подстицајне мере.

       Када је реч о БиХ, поновио је да је против ратног сукоба, те поновио да се не говори о рату него о распаду БиХ.

       Поновио да је представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ говорио како треба спречити распад БиХ, како то неће дозволити.

       „Не знам одакле њима тај осећај, ми хоћемо уставну, а не распаднуту БиХ. Али, нећемо се знојити за БиХ, у политичком смислу", истакао је Додик.

       Они који доприносе највише конфузији у БиХ су, каже, они који су пре десетак дана говорили о рату, а сада говоре о распаду.

       „Желим на те опсервације које чујемо да кажем да Република Српска и СНСД нису за распад него за уставну БиХ. Ако она није могућа као уставна, нећемо бити против распаднуте БиХ", закључио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари