Додик: Српска је против санкција Русији и сваког прогона Руса

„СВЕ ШТО ГОВОРИ И РАДИ ШМИТ, СВОДИ СЕ НА – ЛАЖНО ЈЕ, ШИРИ ДАЉЕ“

* „Не видим разлог за бригу. Несташица неће бити. Имамо довољно пшенице, шећера, уља и неких других ствари. Где буде неоправдано повећана цена, биће подигнуте прекршајне и кривичне пријаве

______________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Кристијан Шмит човек чији став није важан, нити релевантан, те поручио да Република Српска поштује територијални интегритет Украјине, позива на мир, али да није спремна да уводи санкције Русији.

       Одговарајући на молбу новинара у Бијељини како коментарише наводе Шмита да треба да ћути и размисли о неутралности БиХ у вези са украјинском кризом, Додик је истакао да “не прати тог лика одавно”.

       „Он је на нивоу ничега и његов став уопште није важан, релевантан, ни у чему битан за мене. Од вас чујем шта он каже. Он није тај који одређује шта је чији став, нити тај којег сам ја спреман да у било ком смислу разумем или подржим”, рекао је Додик.

       Он је нагласио да је Шмит човек који се лажно представља и све што каже - остане са призвуком “лажно, шаљи даље”.

       Додик је истакао да се у БиХ знају ставови Републике Српске, која је принципијелна.

       „Ми смо око украјинске кризе предложили да се заузме неутралан став јер мислимо да је то добро и за муслимане и за Хрвате. И украјински и руски народ су за нас блиски и не можемо ту да правимо никакву диференцијацију, бар што се нас тиче”, рекао је Додик. 
       Додик је нагласио да Република Српска поштује територијални интегритет, позива на мир, али није спремна да уводи санкције.

       „Нисмо спремни да од Руса, где год били, правимо мету прогона, као што то чине неки на Западу, показујући свој фашистички манир и одузимајући имовину људима, прогонећи сваког ко је Рус, па чак и децу у вртићима. Против тога сам и остаћу”, поручио је Додик.

       Он је истакао да, ако неко у Сарајеву жели, а колико види - има их, онда нису на истом фону.

       „Ја се залажем, ако уопште мој став може ту да помогне, а верујем да не помаже много ни мој, ни (председавајућег Председништва БиХ) Жељка Комшића, ни било кога из БиХ, онда сам ја за тренутни прекид рата, успостављање мира, преговоре, али неко би ишао даље од тога. ЕУ, тражећи себе, покушава ово да искористи као довољан разлог за неко наводно обједињавање, без обзира на чињеницу да сви проблеми унутар Европе остају исти и биће још више продубљени”, рекао је Додик.

       Он је нагласио да разлоге зашто се то све тамо дешава треба чути све, па видети на који начин је Русија у последњих 20 година провоцирана.

       “Русија није имала ниједан проблем са Украјином док је она водила неутралну спољну и безбедносну политику. Онда када је кренуло све, а кренуло је онда када су покушали да креирају антируске политичке елите у Украјини, морало се водити рачуна и о безбедносним питањима. Ово не значи да сам ја на некој страни, већ само да разумем о чему се ради и да су они који су подстакли Украјину да се изазивачки понаша према било коме, апсолутно грешили”, рекао је Додик.

       Он сматра да је, без обзира на све, требало без рата решавати та питања.

       “Рат је увек ситуација која не доноси добро. Што пре треба успоставити мир”, поручио је Додик.

Несташицa намирница неће бити 

       Нажалост, дошло је до повећања одређених цена, али несташице роба неће бити, рекао је српски члан Председништва БиХ.

       “Важно је да покушамо да контролишемо цене нафте и нафтних деривата. Та акција је већ кренула” рекао је Додик.

       Додик каже да се ситуација сагледава и да ће тамо где је неоправдано повећана цена, бити подигнуте прекршајне и кривичне пријаве.

       „Не видим разлог за бригу. Несташице било које врсте робе неће бити. Имамо довољно пшенице, шећера, уља и неких других ствари” поручио је Додик.


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари