Додик упознао врх Грчке и са унутрашњим проблемима БиХ и позицијом Српске

РАЗГОВОРИ СА ПРЕДСЕДНИЦИМА ЗЕМЉЕ И ПАРЛАМЕНТА, ПРЕМИЈЕРОМ И ШЕФОМ ДИПЛОМАТИЈЕ

* Нагласио да су Срби и Грци најзначајнији народи на Балкану који промовишу и шире мир

* Председавајући Председништва БиХ учествоваЋЕ данас и сутра на у раду 6. Делфи економског форума који се - под покровитељством грчког председника – ове године због пандемије вируса корона одржава у Атини

__________________________________________________

       СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је током посете Грчкој да су Срби и Грци најзначајнији народи на Балкану који желе да промовишу и шире мир.

       Након данашњих састанака са председником Грчке Катерином Сакеларопулувом и председником грчког парламента Константиносом Тасуласом, Додик је истакао да је највише речи током разговора било о Републици Српској.

       "Упознао сам своје домаћине са положајем Републике Српске у оквиру процеса европског придруживања БиХ, али и са унутрашњим проблемима функционисања БиХ", рекао је Додик за РТРС.

       Додик је истакао да је Грчка усмерена ка томе да подржи европски пут БиХ, те да је пријатељска земља српском народу, са којим дели заједничку историју.

       „Управо сам обишао изложбу посвећену обележавању 200 година од ослобађања од отоманске империје. Неколико година након Срба, Грци су почели процес националног ослобађања. За очување идентитета грчког народа овде је била доминантна Грчка православна црква, као што је код нас Срба то била Српска православна црква", нагласио је Додик.

       Према његовим речима, очигледно да је ослобађање тражило огромне жртве тога времена.

       „Али, ево данас су Срби и Грци најзначајнији народи на Балкану који желе да промовишу и шире мир", рекао је Додик.

       Изложба посвећена овом историјском догађају постављена је у холу Парламента Грчке, а Додик ју је обишао у пратњи домаћина.

       Председавајући Председништва БиХ ће разговарати и са премијером и министром иностраних послова Грчке.

       Додик ће учествовати данас и сутра на 6. Економском форуму „Делфи“ у Атини.

       Економски форум, под покровитељством грчког председника, традиционално се одржава у граду Делфи, али ове године због пандемије вируса корона одржава се у Атини.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари