Додик: Нема шансе да се представници Српске погнуте главе врате у институције БиХ

У АНТАЛИЈИ НАГЛАСИО: НЕМА УБРЗАНОГ ПУТА У ЕУ НИ ЗА УКРАЈИНУ НИ ЗА БиХ

* Након састанка са Оливером Вархељијем рекао: Они инсистирају на функционалности у БиХ. Јасно је речено -ако буду приморани да обуставе пројекте - да то неће бити само кажњавање Републике Српске, него обустава помоћи за БиХ, што је разлог да седнемо и рашчистимо у БиХ неке ствари“

* Нагласио да на Анталијском дипломатском Форуму у Турској нико није спомињао санкције: „Нормално и пристојно сам се испоздрављао са генералним секретаром НАТО-а (Јенсом Столтенбергом). Када слушате (Младена) Иванића и остале, то испадне Бог зна шта. Не би ни било санкција да то не траже Шаровић и Бореновић, то су нам рекли"

_______________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг данас су, на маргинама Дипломатског форума у Анталији, разменили мишљења о изазовима са којима се суочава свет, као и актуелним дешавањима у Европи и региону.

       Том приликом, Додик је нагласио да се украјинска криза не може поредити, нити доводити у било какву везу са БиХ.

       Додик је нагласио да у БиХ влада мир.

       Српски члан Председништва БиХ присуствује Дипломатском форуму у Анталији, а према програму овог скупа, обратиће се сутра у оквиру панела лидера "Будућност БиХ".

       Додик je рекао да нема ништа од убрзаног чланства у ЕУ, како за Украјину, тако и за БиХ.

       Додик је навео да је током данашњег сусрета у Анталији комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи инсистирао на функционалности у БиХ како би ЕУ могла да настави са својим развојним пројектима.

       „Јасно је речено ако буду приморани да то неће бити само кажњавање Републике Српске, него обустава помоћи за БиХ што је разлог да седнемо и рашчистимо у БиХ неке ствари", рекао је Додик након састанка са Вархељијем на маргинама Дипломатског форума у Анталији.

       Додик је истакао да је немогуће очекивати да Република Српска, након ставова које је заузела Народна скупштина, заборави оно што се десило пре шест месеци и да се њени представници погнуте главе врате у институције БиХ и одлучују онако како би желео бошњачки члан Председништва Шефик Џаферовић, преноси АТВ.

       То се неће десити, без обзира што су успели да смувају део опозиције у Републици Српској за неке своје пројекте! Нека они то са њима завршавају, нека то изгурају са њима. Ми ћемо се са тим законима вратити у Народну скупштину Српске као што је закључено и питати парламент Српске како ће гласати делегација у Дому народа БиХ. То је начин како ћемо дјеловати, свидело се то некоме или не!", поручио је Додик.

       Српски члан Председништва БиХ је поручио да су апели Вархељија коректни и да уколико нема функционалности у БиХ, Европска комисија има проблем да реализује планове и пројекте што је и суштина данашњих разговора.

       На питање да ли је ико помињао убрзано чланство БиХ у ЕУ, Додик поручује да од тога нема ништа.

       "Рекао је (Вархељи) да нема за Украјину, па ни за БиХ. То је оно што не види опозиција у Републици Српској која не води интересе Српске. Не виде их (лидер СДС-а Мирко) Шаровић и (председник ПДП-а Бранислав) Бореновић и гласају за законе око Високог судског и тужилачког савета (ВСТС) и остало, гласају или су дио тих одлука на нивоу БиХ како би направили неку штету Републици Српској, а не корист. Дакле, од тога нема ништа", нагласио је Додик.

       Он истиче да у разговорима на Анталијском дипломатском Форуму у Турској нико није спомињао санкције.

       "Нормално и пристојно сам се испоздрављао са генералним секретаром НАТО-а (Јенсом Столтенбергом). Када слушате (Младена) Иванића и остале, то испадне Бог зна шта. Не би ни било санкција да то не траже Шаровић и Бореновић, то су нам рекли", наводи Додик.

       Додик се на маргинама Форума у Анталији раније састао и са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, а очекују се сусрети и са високим представником ЕУ за спољну политику и безбјдност Жозепом Борељом, те председником Словеније Борутом Пахором.

       Додик и Џаферовић, према програму самита, обратиће се сутра у оквиру панела лидера "Будућност БиХ", најављено је из Председништва БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари