Барније: ЕУ спремна да до 2020.третира Британију као земљу чланицу без права гласа

ГЛАВНИ ПРЕГОВАРАЧ ЕУ ИЗЈАВИО ДА ЈЕ БРИЕСЛ СПРЕМАН ЗА КРАЋЕ ПРОДУЖАВАЊЕ РОКА ЛОНДОНУ

Мишел Барније

         ГЛАВНИ преговарач Европске уније за Брегзит Мишел Барније отворен је за кратко продужење рока завршетка преговора с Лондоном који су тренутно на мртвој тачки, наводећи да би требало да буду завршени "до средине новембра".

         До сада је званично било предвиђено да преговори Лондона и Брисела треба да буду готови до самита вођа ЕУ 18. октобра.

         "Узимајући у обзир време потребно за ратификацију излазног споразума (Велике Британије из ЕУ) од стране британског и европског парламента, потребно је да се закључе преговори до средине новембра", рекао је Барније у интервјуу објављеном данас у немачком дневнику Франкфуртер Алгемајне Цајтунг.

         Он је додао да је то могуће и да сада није потребно време већ "политичке одлуке", у опасци упућеној британској влади.

         Преговори између Лондона и ЕУ тренутно тапкају у месту и наговештава се ризик такозваног тврдог Брегзита, односно изласка Британије из ЕУ без споразума. И даље постоје разлике посебно око будућих трговинских односа између две стране као и око ирске границе.

         Две стране су због застоја почеле да предвиђају продужење преговора.

         Британски министар задужен за Брегзит Доминик Раб је такође у среду поменуо да има "простора за маневрисање" са роковима.

         Излазак Велике Британије из Уније предвиђен је за крај марта 2019. године.

Барније је поновио да је ЕУ спремна, без потписаног споразума, да настави до 2020. да третира Велику Британију као земљу чланицу да би се помогла транзиција, мада Лондон не би имао право гласа када се доносе европске одлуке.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари