Брисел тражи да Велика Британија напусти ЕУ до избора за Европски парламент

НЕМАЧКА ФОНДАЦИЈА „БЕРТЕЛСМАН“: ЕУ ЋЕ ОДЛАЗАК БРИТАНИЈЕ КОШТАТИ 40 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

            ЕВРОПСКА унија ће одобрити продужење Брегзита до 22. маја уколико британски парламент усвоји споразум о Брегзиту идуће недеље, наводи се у нацрту саопштења 27 држава чланица ЕУ након данашњег самита у Бриселу.

            Како се даље наводи, продужење након 22. маја није могуће, узимајући у обзир чињеницу да Велика Британија неће учествовати у европским изборима.

            Председник Европског парламента Антонио Тајани изјавио је у четвртак како не жели да Брегзит буде одгођен иза 18. априла, јер би у том случају Велика Британија учествовала на европским изборима у мају.

            Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је данас да ако британски парламент поново наредне седмице одбаци предлог премијерке Терезе Меј о споразуму о Брегзиту, лидери ЕУ ће морати поново да се састану на новом самиту сљедеће недеље.

            "Британија се креће ка сценарију одласка из ЕУ без споразума уколико британски парламент трећи пут буде гласао против предлога британске премијерке Терезе Меј", изјавио је данас предсједник Француске Емануел Макрон.

            Британска премијерка Тереза Меј затражила је од ЕУ да одгоди датум Брегзита, првобитно заказан за 29. март, на 30. јуни.

            Брегзит ће коштати Европску унију до 40 милијарди евра годишње, најтеже ће погодити Британију а на највећем ће добитку бити Русија и Кина, показала је студија немачке Фондације „Бертелсман“

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари