Џонсон: Будем ли премијер - ЕУ нећемо ништа платити за Брегзит док не добијемо боље услове

ПО ПРОЦЕНАМА – БИВШИ ГРАДОНАЧЕЛНИК ЛОНДОНА  И МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА НАСЛЕДИЋЕ МЕЈ

* Велика Британија би требало да за Брегзит плати до 50 милиарди евра, Борис ЏОНСОН је нагласио да је "новац одлично средство за подмазивање

_______________________________________________________________________

           БОРИС Џонсон, који је фаворит за место британског премијера, упозорио је да ће уколико дође на ту функцију, одбити да Велика Британија плати Бриселу рачун за Брегзит све док Европска унија (ЕУ) не прихвати боље услове за њено повлачење из чланства.

           "Наши пријатељи и партнери треба да схвате да ће новац бити задржан док не добијемо јасније ставове о путу којим идемо", изјавио је Џонсон, присталица Брегзита у интервјуу за лист "Сандеј тајмс" и додао да је "новац одлично средство за подмазивање".

           То је прва изјава Џонсона од званичне оставке премијерке Терезе Меј, поднете у петак, 7. јуна.

           Споразум Лондона и Брисела о Брегзиту, којег је британски парламент одбацио неколико пута, предвиђа регулисање финансијских обавеза Велике Британије по основу вишегодишњег буџета ЕУ за период 2014-2020. година.

           У тексту споразума се не наводи износ, већ метод обрачуна. Британска влада је раније помињала да је то 40 до 45 милијарди евра, што ЕУ није потврдила.

           Тереза Меј која је поднела оставку због неуспеха да увери посланике да прихвате споразум о Брегзиту, остаће на дужности премијера до избора новог лидера владајуће Конзервативне странке крајем јула, који ће, по британском систему, постати и шеф владе.

           Џонсон је био један од највећих архитеката победе Брегзита на референдуму јуна 2016. Он жели да Велика Британија напусти ЕУ 31. октобра, поново се преговарало или не.

           Популаран међу чланством своје странке, посланик и бивши контроверзни новинар, градоначелник Лондона и министар спољних послова, међутим, изазива супротстављене реакције посланика торијеваца.

           Британски суд је 7. јуна одбацио тужбу против Џонсона због лажи током кампање пред референдум о Брегзиту. Био је оптужен да је свесно лагао када је као градоначелник Лондона тврдио да Велика Британија плаћа 350 милиона фунти недељно Бриселу.

           (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари