Италија може објавити и дефолт државног дуга и иступање из еврозоне

СИНДИКАТИ ИЗВЕЛИ НА ПРОТЕСТ У РИМУ СТОТИНЕ ХИЉАДА ЉУДИ – СТОЈЕ ЛИ У ПОЗАДИНИ БРИСЕЛ И ПАРИЗ?

* У Рим су чеснбици ппротеста стигли са десет возова, око 1300 аутобуса и два брода. Носили су плакате на којима је писало „Будућност је у раду“, „Ми нисмо ваш банкомат“ и „Даље руке од наших пензија“

* Неки економисти процењују да италијанска економска криза може дестабилизовати цео банкарски систем Европе

* Влада Ђузепе Контеа, иза које стоје Покрет Пет звездица и Лига Севера, врло брзо ће се наћи на раскрсници: или сагнути главу ради добијања помоћи од Брисела или кренути у поновно успостављање потпуне независности од ЕУ

________________________________________________________________________

         ВОДЕЋИ синдикати Италије организовали су протесте широм земље са стотинама хиљада учесника.

         Главна манифестација била је у Риму  где су демонстранти тражили „реформе које би обезбедиле економски раст“. Ни мање ни више!

         Секретар Генералне италијанске конфедерације рада – Маурицио Ландини – затражио је са протеста од владе Ђузепеа Контеа да „повећа инвестиције усмерене на отварање радних места“ и да иступи са „планом индустријске политике“.

         Учесници протеста носили су плакате на којима је писало „Будућност је у раду“, „Ми нисмо ваш банкомат“ и „Даље руке од наших пензија“.

         У Рим су стигли са десет возова, око 1300 аутобуса и два брода.       

         Италија има мањи пад националног БДП у другој половини прошле године

         Експерти процењују да између Рима и Европске уније сазрева двострука криза. Италија, с једне стране, подрива јединство ЕУ (блокирала је, примера ради, изјаву Брисела којом је требало да пучисти у Венецуели буду признати за закониту власт и спречава ширење санкција против Русије). Поврх свега, подржава француске Жуте прслуке.

         Неки економисти процењују да италијанска економска криза може дестабилизовати цео банкарски систем Европе.

         Није искључено да иза ових протеста стоје Брисел и Париз, а и да ће се ЕУ врло брзо суочити са избором: спасавати Рим од нове економске кризе или га кажњавати за независну спољну политику у коју је уграђена и немала доза евроскептицизма.

         Контеова влада, иза које стоје Покрет Пет звездица и Лига Севера, такође ће се врло брзо наћи на раскрсници: или сагнути главу ради добијања помоћи од Брисела или кренути у поновно успостављање потпуне независности од ЕУ.

         Британски The Telegraph  је већ објавио:

         „Криза ће Италију довести до дефолта или до иступања из еврозоне. Или до обоје истовремено“.

         Италија је почетком 2018-те имала 185 милијарди евра „лоших банкарских дугова“. А Брисел је сматра „најболеснијом тачком ЕУ“.

         Контеова влада се може одлучити и за „оштри конфликт са Бриселом“.

         Ситуација, у суштини, постаје експлозивна јер Европска комисија може Рим довести до ивице банкротства и испровоцирати пад Контеове владе.

         Ствари ће се додатно искомпликовати ако Италија објави и дефолт у домену спољних дугова и иступање из еврозоне. У том случају би главни губитници били – француске банке које држе стотине милијарди евра италијанских дугова. 

         То би, опет, могло испровоцирати бекство страног капитала из целе еврозоне.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари