Немачки европосланик: ЕУ да престане са ширењем сумњивих вредности по свету

МАРКУС БУХХАЈТ: МНОГЕ ВАЖНЕ ОДЛУКЕ СЕ ДОНОСЕ У БРИСЕЛУ А НЕ У ЗЕМЉАМА ЧЛАНИЦАМА

* Уместо што се ЕУ одмах придружује вољи САД, желео бих да видим - и поводом сукоба у Украјини - озбиљне мировне иницијативе које би узеле у обзир интересе свих страна

* Веома се надам да ће на скорим изборима за Европарламент конзервативне партије наставити са освајањем симпатија бирача. Имајући у виду тешку кризу у Немачкој, моја AfD ће несумњиво остварити значајније резултате него на претходним упркос прљавој кампањи која се против нас води. Очекујем сличне резултате и у другим земљама ЕУ

________________________________________________________

           УОЧИ избора за Европски парламент инфопортал iportal24.cz разговарао је са Маркусом Буххајтом (Markus Buchheit), послаником ЕП из Немачке. О функционисању Европарламента и о очекивањима од избора за то тело у јуну ове године.

           * Уочи избора за Европски парламент у јуну 2024. године, како бисте оценили рад садашњих европских посланика? Како бисте оценили рад групе Идентитет и демократија?

           - Многе важне одлуке одавно се не доносе у националним парламентима већ у Бриселу. Посланици Европског парламента из групе ID покрећу многе важне иницијативе у парламенту ЕУ. Ми смо као опозициона снага за грађане већ унели већу транспарентност у нетранспарентну политику ЕУ. Овде, на пример, имам у виду сумњиве послове са вакцинама које је потписивала председник Европске Комисије фон дер Лајен – при том уопште не желим да говорим како се она уопште нашла на тој функцији. Такође смо размотрили позадину и циљеве Зеленог споразума, учешће компаније Blackrock, одсуство заштите граница и многа друга важна питања.  

           * Како одлуке које усваја Европски парламент утичу на Немачку у целини, немачку привреду и животни стандард немачких грађана? Како оцењујете ефикасност међународне политике ЕУ према сукобу у Украјини, Блиском истоку и напетост у односима Кине и Тајвана?

           - Немачка је, несумњиво, највећи нето инвеститор у ЕУ. У исто време утицај или воља немачке владе нису толико велики да би спречили деструктивне одлуке ЕУ. Овде посебно имам у виду планирану забрану производње нових аутобомобила са моторима са унутрашњим сагоревањем до 2035. године која ће фактички означити крај Немачке као индустријског центра у том виду како га ми данас познајемо. То ће имати негативни утицај и на државе наше партнере у ЕУ.  

           - Веома бих желео да одустанемо од својих намера да по читавом свету проповедамо ионако сумњиве вредности. Почев од закона о ланцу испорука који само нама штети, а Кини доноси корист и не помаже пострадалим државама. Али, мање морала и више прагматизма било би такође важно када је реч о сукобима по свету. Уместо што се одмах придружујемо вољи САД, желео бих да видим озбиљне мировне иницијативе, на пример, у сукобу у Украјини које би узеле у обзир интересе свих страна.  

           * Како AfD види неопходност реформисања ЕУ и реорганизовање европске конфедерације? Шта недостаје иницијаивама као што је EuID која ствара нормаивну базу за формирање наднационалних структура у управљању Европском унијом?

           - Ми у EuID видимо посебну опасност злоупотребе подацима грађана ЕУ. Скептични смо према сличним предлозима и видимо опасност да ће у будућим кризама људска права конкретних лица или група лица бити ограничена помоћу овог инструмента. Желимо да се овлашћења не налазе негде у Бриселу, већ у националним државама, дакле - непосредно тамо где су грађани. У том смислу ми се јасно придржавамо принципа субординације у ЕУ која се у многим областима реализује само на папиру, док се у пракси у значајној мери игнорише.

           - Осим тога, постоји мноштво нетранспарентних процедура. Од избора председника Комисије и такозваног тријалога (неслужбеног преговарања представника Европарламента, Европског Савета и Европске комисије) до осетних демократских недостатака таквих какав је дегресивна пропорционалност. На жалост, ЕУ је генерално за реорганизацију – само људи попут фон дер Лајен то још увек не желе да признају.  

           * Сматрате ли да однос снага у парламенту може изменити нешто после избора када криза левих идеологија постане очигледна? У којим се државама ЕУ може очекивати пораст популарности конзервативних партија? Да ли конзервативци имају шансу да преузму иницијативу од лево либералних коалиција и постану већина на изборима 2024. године?

           - Веома се надам да ће на овим изборима конзервативне партије наставити са освајањем симпатија бирача. Имајући у виду тешку кризу у Немачкој, ми ћемо несумњиво остварити значајније резултате него на последњим изборима за парламент ЕУ, без обзира на садашњу провладину прљаву кампању против нас. Очекујем сличне резултате и у другим земљама. Након избора мораћемо да што боље организујемо свој рад. ­

           Буххајт је студирао је политикологију и право у Бајројту и Минхену. Од 2019. године члан је Европског парламента из редова Alternative für Deutschland, а на нивоу ЕУ бави се питањима међународне трговине, индустријске политике и заштите потрошача.

            Линк оригинала: https://www.iportal24.cz/world/europoslanec-buchheit-pral-bych-si-aby-eu-prestala-ve-svete-prosazovat-sve-pochybne-hodnoty/

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари