Пољскa прогласила примат свог Устава над законодавством Европске уније

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ПРЕТИ ДА ЋЕ СВИМ СРЕДСТВИМА ОСИГУРАТИ ПОШТОВАЊЕ ПРАВА ЕУ

* На Пољску ударили и читаоци немачког листа Der Spiegel који траже да Варшава буде избачена из Уније. Типичан је и овај став: „Свима је јасно да је Пољска и даље чланица ЕУ само зато што из Брисела прима новац. Да је чисти донатор - одавно би отишла из ЕУ. Исто важи и за Мађарску. ЕУ не сме бити ни једносмерна улица ни банкомат“

___________________________________________________________

       УСТАВНИ суд Пољске прогласио је примат Устава своје земље над законодавством Европске уније.

       ЕУ-комесар за правосуђе Дидије Реиндерс тим поводом је изјавио да ће Европска комисија „употребити сва средства која су јој на располагању како би осигурала поштовање одредаба европског права након одлуке пољског Уставног суда“.

       Дакле: на територији Пољске.

       Добар део пољске опозиције устао је против одлуке свог Уставног суда.

       На сличан начин су скочили „на ноге лагане“ читаоци немачког листа Der Spiegel који су позвали да се Пољска избаци из Европске уније.

       Ево типичног мишљења: „Пољска је једна од земаља које имају највише користи од ЕУ. У исто време, један је од највећих узрочника проблема. Нека иде из ЕУ. То ће створити шансу да Унија постане здравија“.

       Типичан је и овај став: „Свима је јасно да је Пољска и даље чланица ЕУ само зато што из Брисела прима новац. Да је чисти донатор - одавно би отишла из ЕУ. Исто важи и за Мађарску. Еу не сме бити ни једносмерна улица ни банкомат“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари