Пројекат Сједињених Држава Европе после избора у Европарламент постао фактички немогућ

У ВИШЕ ЗЕМАЉА ПОБЕДИЛИ ЕВРОСКЕПТИЦИ, ПОПУЛИСТИ И „ПУТИНОВИ ПРИЈАТЕЉИ“

* Немачки политиколог Александар РАР: „Либерали су наде полагали у Макрона, који је предлагао да ЕУ има заједничке финансије и да изведе даље срашћивање економских система држава-чланица. Рачунали су да ће он победити у Француској и повући Европу за собом, као нови Де Гол. Међутим, он та очекивања није оправдао“

:___________________________________________________________________________

         НА ИЗБОРИМА за Европски парламент (не)очекивано добро су прошли евроскептици и популисти.

         Неки су већ дописали: и „Путинови пријатељи“.

         Британска Партија присталица Brexit-а, на чијем челу је Најџел Фараџ, освојила је 35 одсто гласова, а владајући конзервативци –мање од 12 одсто.

         У Француској је Национално окупљање Марин Ле Пен прво. Потукло је и партију Емануела Макрона.

         У Италији су најбоље прошли евроскептици Матеа Салвинија (до 31 одсто).

         У Аустрији је победила Аустријска народна партија Себастијана Курца (34,5 одсто), а `проруска` Аустријска партија слободе освојила је 17,5 одсто гласова.

         У Мађарској је опет победила (56 одсто) партија Фидес „Путиновог пријатеља“ Виктора Орбана.

         Немачки политиколог Александар Рар оценио је да Европска унија улази у још веће проблеме и да ће водеће земље ЕУ почети да траже алтернативу Унији:

         «Трвења унутар ЕУ ће се појачавати. Пројекат Сједињених Држава Европе постаје фактички немогућ. Унија ће бити нејединственија него што је икад била“.

          Рар у овом контексту посебно указује:

         „Либерали су наде полагали у Макрона, који је предлагао да ЕУ има заједничке финансије и да изведе даље срашћивање економских система држава-чланица. Рачунали су да ће он победити у Француској и повући Европу за собом као нови Де Гол. Међутим, он та очекивања није оправдао. ЕУ, уколико се чланице ипак некако не договоре, чекају даља дестабилизација и велики раскол“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари