Салвини: Рађа се нова Европа, ово је друга европска Ренесанса

ЕВРОСКЕПТИЦИ ЋЕ У НОВОМ ЕВРОПАРЛАМЕНТУ ИМАТИ 108 ПОСЛАНИКА И БИТИ – ТРЕЋА СИЛА

* Салвинијева Лига победник у Италији, Национално окупљање Марин Ле Пен у Француској, а Партија Brexit Најџела Фараџа – у Британији.  Лига освојила безмало 33 одсто гласова, а Матео САЛВИНИ оцењује: „Европи је доста да буде робиња својих елита, корпорација и моћних сила“

__________________________________________________________________________

         ДВЕ фракције евроскептика и националиста у новом саставу Европарламента могу заједно имати 108 мандата.

         „Европа нација и слободе“ – алијанса италијанског вице-премијера Матеа Сальвинија која окупља евроскептике из Француске, Аустрије, Белгије, Италије и других земаља – добија 55 посланичких места. А  „Европа слободе и непосредне демократије“ – у којој су и присталице Брегзита – може рачунати на 53.

         Ово уопште није мало. Тачније, то је резултат (108 посланика) какав су остварили заједно либерали и присталице Емануела Макрона.

         Победничка Европска народна партија освојила је 178 мандата, па упоређено и са њеним успехом – 108 ев роскептика изгледа  више него солидно.

         Имајући све ово у виду – а посебно чињеницу да његова Лига побеђује у Италији, Национално окупљање марин Ле Пен у Француској, а Партија Brexit Најџела Фараџа у Великој Британији – Салвини је синоћ, не кријући задовољство, оценио:

         „То је знак да се Европа мења. Европи је доста да буде робиња својих елита, корпорација и моћних сила“.

         Салвинијева Лига осдваја око 33 одсто гласова у Италији, а он је објавио:

         „Моји противници су биле и остају леве снаге које су лоше управљале и Италијом и Европом. Ми после ових избора у Италији нећемо ништа мењати, али је јасно да се европска правила мењају... Рађа се нова Европа и ја сам поносан што је Лига учесник друге европске Ренесансе у чијем су фундаменту рад, слобода, народи и права“.

         Покрет Пет звездица, премијера Луиђи Ди Маја, освојио је нешто мање од 17 одсто гласова и заузео треће место у Италији.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари