Ако се краљевском пару прво роди кћерка - круна да буде њена!

КАМЕРОН ЖЕЛИ ДА СЕ БРИТАНСКИ ПРИНЧЕВИ УБУДУЋЕ МОГУ ЖЕНИТИ И КАТОЛКИЊАМА

  • Влада такође жели да наслеђивање трона буде одређено искључиво годинама старости, а не и полом престолонаследника, односно престолонаследнице. До сада су мушки чланови краљевске породице имали предност у односу на жене, без обзира на године живота

        ЛОНДОН, (ФоНет) - Три века стара забрана којом је британским престолонаследницима забрањено ступање у брак с особама римокатоличке вере могла би бити укинута, а могао би се прекинути и дискриминаторски однос према краљевским ћеркама у наслеђивању престола, ако се прихвате предлози реформи британског премијера Дејвида Камерона, јавла Ројтерс.

        Влада такође жели да наслеђивање трона буде одређено искључиво годинама старости, а не и полом престолонаследника, односно престолонаследнице.

        Камерон је упутио писмо поглаварима 15 Крунских земаља Комонвелта, које признају британску краљицу као своју краљицу и поглавара државе како би и од њих добио одобрење.

        Камерон жели да укине законе из 1688. и 1700., који су донети у оно доба како би монархија била сигурна да ће на власт доћи протестантски наследник и да би се спречило венчање потенцијалног наследника с припадницом римокатоличке цркве, осим у случају када се та особа одрекла римокатоличке вере и прешла на протестантску.

        Занимљиво је да је споменутим законом забрањена само веза потенцијалног престолонаследника с католкињом. Брак са Јеврејима, муслиманима, хиндусима, па чак и с атеистима, законом је допуштен.

        Правила потичу, преноси Национал, из турбулентног раздобља британске историје и владавине краља Хенрика ВИИИ, који је прекинуо везе с католичком црквом, страхујући да би католици могли угрозити сигурност империје.

        "Ово правило представља историјску аномалију и сматрамо да га треба укинути", стоји у Камероновом писму.

        Влада такође жели да наслеђивање трона буде одређено искључиво годинама старости, а не и полом престолонаследника, односно престолонаследнице. До сада су мушки чланови краљевске породице имали предност у односу на жене, без обзира на године живота.

        Ово је питање покренуто недавно, после венчања принца Вилијама и Кејт Мидлтон. Наиме, уколико се правила не измене, њихов прворођени син постаће краљ, чак и ако буде имао старију сестру.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари