Амерички неонацисти хоће у Северној Дакоти „град само за белце”

САД СЕ ВЕЋ МОГУ „ПОХВАЛИТИ” СА ОКО ХИЉАДУ ОРГАНИЗАЦИЈА КОЈИМА ЈЕ ХИТЛЕР БЛИЖИ ОД ОБАМЕ

  • На удару се нашао градић Леит чији становници су организовали демонстрације против намера Национал-социјалистичког покрета, уз подршку око 200 Индијанаца из околних резервата
  • Џеф Шоеп, лидер НСП, представио свој план претварања тог градића у одвојено подручје где би могли да живе само белци. Притом није крио: да је то само део још већег плана, нагласивши: Морамо почети од некуда – ово мало место биће наша експериментална локација с које ћемо покушати да се проширимо и на друга места
  • У САД је тренутно – са именом и презименом - познато између 25 и 30 000 неонациста, али се верује да их је најмање 200.000
  • Идеологија белачке надмоћи темељи се и на веровању да праву власт у Сједињеним Државама има конспиративна група небелаца и/или Јевреја. Председниковање Барака Обаме узима се као потврда да ствари стоје тако, па амерички неонацисти позивају на свргавање 'Ционистичке окупаторске владавине' (ЗОГ) насилним путем и уплитањем у политику

СТОТИНЕ демонстраната окупиле су се у градићу Леиту у америчкој савезној држави Северна Дакота протестујући против групе тамошњих неонациста који намеравају да откупе нове велике комаде земље и да преузму главне функције у локалној власти.

Међу учесницима протеста било је и око 200 америчких Индијанаца из околних резервата који су се окупили око градске већнице испред које је Џеф Шоеп, лидер Национал-социјалистичког покрета представио свој план претварања тог градића у одвојено подручје где би могли да живе само белци. Притом није крио: да је то само део још већег плана. „Морамо почети од некуда – ово мало место биће наша експериментална локација с које ћемо покушати да се проширимо и на друга места”.

Демонстранти су узвикивали да неће одустати док год нацисти и њихове идеје живе. „Одвратни нацисти, ККК-овци, губите се одавде!”, чуло се преко мегафона.

„Мораш се заузети за нешто. Не можеш се непрестано жалити да је свет лош, а не ппредузимати ништа', изјавио је Дарел Кук, један од демонстраната, а други додао: „Назив Дакота значи „пријатељство”, и ми смо спремни да се боримо за њега”.

Шоеп одбацује оптужбе и тврди да уопште није поборник идеје надмоћи беле расе, већ поборник „грађанских права беле расе”.

Градоначелник Леита, Рајан Шок, изјавио је да градски функционери чине све што је могуће да правно онемогуће преузимање града од стране неонациста и спрече остварење њихових планова. „Ово је мали, тихи и породични градић чија је заједница чврсто повезана. Волео бих да до овога није дошло”, изјавио је.

Национал-социјалистички покрет највећа је неонацистичка организација на подручју Сједињених Држава, а идеја о граду „само за белце” потиче од Крејга Пола Коба, заговорника идеје надмоћи беле расе.

Овај 61-годишњак је за последњих годину дана купио 12 некретнина у Леиту и позивао све своје расистичке истомишљенике да се доселе у овај градић и помогну у стварању „пионирске мале Европе”. Чак је најавио да ће доделити део купљене земље грчкој Златној зори.

Међу осталим познатијим расистима који су купили некретнине у овом градићу су Том Мецгер, бивши ККК-овац и водитељ тзв. Белачког аријевског отпора (Wхите Арyан Ресистанце – WАР). Међу купцима је и Алекс Линдер који одржава ВНН-ов форум на којем је Коб представио предности живота у овом градићу – вода, струја, интернет, добро плаћени послови у оближњим градовима...

Он предлаже својим истомишљеницима да означе територију нацистичким заставама и сличним симболима и да се региструју у Леиту како би могли да гласају на локалним изборима.

Пре више од три године, Коб је због сличне идеје био ухапшен у Канади због ширења говора мржње на својој wеб страници Подбланц. Али, пре него што му јебила изречена пресуда, искористио је своје двојно држављанство и отпутовао у САД одакле не може бити изручен осим у случају кршења канадског закона који има еквивалент у САД-у и обрнуто – а свесно промовисање мржње у САД то није.

Градоначелник Леита истиче да тренутно не може предузети ништа против Коба јер се није огрешио о закон, али становници градића покушавају да нађу решење које би онемогућило Кобове планове – једно од радикалних решења које се наметнуло је то да се Леиту - укине статус града.

Последњих година десничарске (паравојне) снаге у порасту су у Сједињеним Државама, а високе стопе незапослености, све лошије стање у економији и релативно успешна кампања Барака Обаме само су допринели гомилању беса према националним мањинама и имигрантима.

Од 2000. године број неонацистичких група порастао за 54% (2000. било их је „само” 602).

Идеологија белачке надмоћи темељи се на веровању да праву власт у Сједињеним Државама има конспиративна група небелаца и/или Јевреја (а победа Барака Обаме на председничким изборима само је потврдила ту тезу), па стога позивају на свргавање „Ционистичке окупаторске владавине” (ЗОГ) насилним путем и уплитањем у политику.

Сматрају да организације за грађанска права „мрзе белце”, те стога белце који их не подупиру етикетирају као издајице.

”Хришћански” оријентисани међу њима сматрају да није грех убити особу која није беле боје коже јер, како им објашњавају њихови лидери, ти људи ионако немају душу.

У Америци је тренутно – са именом и презименом - познато између 25 и 30 000 људи који су жестоки идеолошки поборници покрета који истичу белачку надмоћ. Иако је овај број врло мали у односу на укупну бјачку популацију, треба имати на уму да су ово само имена људи који су се офирали у медијима или неком врстом деловања у екстремно десничарским организацијама, а не укључује бројне њихове симпатизере и истомишљенике који се нису експонирали – нпр. још 200 000 људи претплаћено је на неку од расистичких публикација или похађа маршеве и демонстрације расистичких организација.

Екстремнији верују да су Јевреји потомци Сотоне а црнци звери које је Бог створио пре Адама. Многи проучавају историју нацистичке Немачке и усвајају ревизионистички поглед према којем се холокауст није догодио или барем не у објвљеним размерима.

У својој најсофистициранијој верзији овај ревизионизам има фасаду тзв. Института за преиспитивање историје у Калифорнији, којег је основао антисемита Вилис Картоу, док у примитивнијој верзији има облик неонацистичких скинхедса који представљају неку врсту урбане гериле покрета мржње.

'Гледајући кроз историју, кад времена постану тешка, тада наши покрети добијају чврст ослонац', тврди Џеф Шоеп и напомиње да ФБИ на његов и њему сличне покрете не гледа као на терористичке, већ као на интересне групе.

Уверен је: „Кад економија пати, људи траже одговоре ... А ми смо одговор за белце”.

(Извор: Аdvance)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари