Америка држи у затворима 2.200.000 људи, а 80-их је држала само 500.000

ОБАМА ПРВИ ПРЕДСЕДНИК САД КОЈИ ЈЕ ПОСЕТИО НЕКИ ЗАТВОР ПРЕТХОДНО-ПОМИЛОВАО 46 ОСУЂЕНИКА

  • „Ако сте мали дилер дроге, или ако прекршите условну казну, морате да служите свој дуг друштву. Морате бити одговорни и морате се поправити”, казао је Обама. „Али, нисте дужни 20 година живота. Нисте дужни доживотну казну. То није сразмерно цени коју за то треба платити”

         БАРАК Обама је први амерички председник који је ушао у унутрашњост једног федералног затвора, што је учинио како би подстакао промене у правосудном систему.

         Обама је данас имао одвојене разговоре са чуварима реда и са криминалцима који су осуђени за ненасилна кривична дела у вези са дрогом, који своје казне служе у мушком затвору средњег обезбеђења у држави Оклахоми.

         Обама се ове недеље жестоко залагао за тражење нових решења за, по њему, предуг боравак у затворима људи чији злочини не заслужују тако оштре мере.

         Обама је рекао да су престроге затворске казне, посебно за ненасилна кривична дела у вези са дрогом, довела до дуплирања броја људи у затворима у последње две деценије. Пола милиона људи је било иза решетака 80-тих година, док је данас тај број достигао 2,2 милиона.

         Раније ове недеље, Обама је помиловао и скратио затворске казне за ненасилна кривична дела у вези са дрогом за 46 затвореника, од којих је њих 14 служило доживотне казне.

         „Ако сте мали дилер дроге, или ако прекршите условну казну, морате да служите свој дуг друштву. Морате бити одговорни и морате се поправити”, казао је Обама у говору прошле недеље. „Али, нисте дужни 20 година живота. Нисте дужни доживотну казну. То није сразмерно цени коју за то треба платити”.

         Према Обамином мишљењу, порески обвезници су они који на крају плаћају цену тих предугих казни, и то износи 80 милијарди годишње.

         А ти људи, казао је Обама, могли би да буду корисни радници, укључени у животе своје деце, рехабилитовани кроз програме подршке могли би да постану узори у својим локалним заједницама.

         Амерички председник, први у историји који је посетио унутрашњост једног затвора, изразио је наду да ће му Конгрес у наредних 18 месеци његовог мандата послати на потпис закон којим ће се ово питање решити

         (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари