Бејнер изгубио живце због Украјине и покушао да увреди Путина

СПИКЕР ДОЊЕГ ДОМА КОНГРЕСА САД - РУСОФОБ, КАО И РЕПУБЛИКАНСКИ ПРЕДСЕДНИЧКИ КАНДИДАТ ЏОН МЕКЕЈН

Џон Бејнер

  • Говорећи у ноћном ток-шоу програму телевизије NBC код Џеја Леноа (узгред, оног истог који је не тако давно Олимпијске игре у Сочију упоредио са онима у Берлину 1936. године), шеф доњег дома америчког Конгреса Џон Бејнер дозволио себи да Путина назове „thug“, а та реч може да значи - и бандит, и разбојник, и главосеча, и силеџија...
  • Можда страног државника могу називати погрдним именима новинари или обични политичари, међутим - на то нипошто није имао право Бејнер који је трећа фигура у америчкој хијерархији власти. Јер, у случају да председник или потпредседник САД умру, или да не могу да обављају своју дужност, управо спикер Представничког дома Конгреса САД долази на чело Беле куће

         АМЕРИЧКИ политичари све теже и све ређе контролишу своја осећања према Русији и Владимиру Путину.

         Спикер Представничког дома САД Џон Бејнер изјавио је да је руски председник „бандит који не поштује своје суседе“.

         Изјава републиканца није само хулиганска, већ директно крши правила пристојности у међународним односима.

         Пораст утицаја Русије у међународним пословима све више угрожава америчке акције у свету, а вашингтонске политичке елите све чешће изазива нервозне рекације.

         Говорећи у ноћном ток-шоу програму телевизије NBC код Џеја Леноа (узгред, оног истог који је не тако давно Олимпијске игре у Сочију упоредио са онима у Берлину 1936. године), шеф доњег дома америчког Конгреса Бејнер дозволио је себи да Путина назове „thug“, а та реч може да значи -и бандит, и разбојник, и главосеча, и силеџија...

         При том је оценио да се Путин са непоштовањем односи према својим суседима и да му се Барак Обама „мора супротставити и боље бранити интересе Америке и наших савезника, посебно у Источној Европи“.

         Повод за Бејнеров испад била је ситуација у Украјини коју САД нипошто не желе да испусте из руку. Али, набој емоција изазван догађајима у Кијеву не може бити покриће за ову скандалозну изјаву.

         Можда страног државника могу називати погрдним именима новинари или обични политичари, међутим - на то нипошто није имао право Бејнер који је трећи човек у америчкој хијерархији власти. Јер, у случају да председник или потпредседник САД умру, или да не могу да обављају своју дужност, управо спикер Представничког дома Конгреса САД долази на чело Беле куће.

         Обзиром да тренутно републиканска партија нема снажног и неприкосновеног лидера, управо Бејнер представља њеног представника и фактичког шефа.

Бејнер у емисији код Џеја Леноа

         Његов антируски став добро је познат. Он је још у јесен 2011. Године тражио од Обаме да инсистира да Москва преиспита своју политику (вероватно сматрајући да је Обама председник Васељене) јер је, забога, он ухватио Путина у његовој носталгичној намери  да обнови СССР и позвао да му САД „покажу зубе“.

         За време прошлогодишње буџетске кризе у САД, Бејнер замерао Обами што више пажње поклања преговорима са Путином (без обзира што је Обама одложио своју посету Москви), а не односима са Конгресом.

         Спикер доњег дома тада је претпоставио да је Обама био пресрећан што преговара са Путином.

         Као одговор на ово, портпарол Беле куће Џеј Карни се нашалио и рекао да спикер пати од „зависти Путину“.

         Међутим, индикативно је што је Бејнер почео да против Путина користи простачки тон - баш као и бивши републикански кандидат за председника САД Џон Мекејн.

         Бејнер је током прошлогодишње буџетске кризе био главни Обамин противник, али нема шансе да постане кандидат за председника 2016. године - просто зато 64-годишњег конгресмена из Охаја његови не желе да бирају.

         „Џон Бејнер - није политичар“ - рекао је у октобру прошле године заменик директора московског Института за САД и Канаду РАН Виктор Кремењук. И додао: На сваким изборим се води битка не за оно изборно тело које и тако традиционално гласа за републиканце или демократе, већ за оне који се колебају. Бејнер не може да привуче њихове симпатије јер је богат, надмен и глуп. Он је смао један од лидера републиканаца“.

         Бејнерова изјава потврђује да вашингтонска  верује да су личне увреде шефа друге државе сасвим нормалне. Уосталом, није било никакве реакције Беле куће на речи спикера Представничког дома и сигурно их неће ни бити уколико Москва не затражи објашњење.

         Москва тренутно неће тражити извињење, не зато што је то пречула, већ зато што се руководи презиром и не жели да додатно заоштрава и тако напете билатералне односе.

         Али, закључци су, нема сумње, већ изведени јер реторика Американаца показује да они Русију не сматрају само противнком, већ и фактичким непријатељем против кога воде рат.

         Личне увреде страних лидера чине се у ратно или предратно време. Тада се нико не стиди својих речи и не уздржава од емоција.

         Горан Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари