Bloomberg: Штетни програм који САД приписују „руским хакерима“ направљен је у Украјини

АМЕРИЧКО МИНИСТАРСТВО ЗА УНУТРАШЊУ БЕЗБЕДНОСТ И FBI

ЧАК ОПИСАЛИ ЗАСТАРЕЛУ ВЕРЗИЈУ ПРОГРАМА

  • Bloomberg упозорава: „Америчка обавештајна заједница прави себе смешном под политичким притиском одлазеће (Обамине) администрације и неких јастребова из Конгреса САД. Она мора престати да у томе учествује јер се нико не може кривити за хакерске нападе на основу свима доступних програма и IP-адреса“

        ОТИШЛЕ су предалеко ствари са оптужбама САД на рачун „руских хакера“ - оценио је Bloomberg.

        Истовремено је упозорио да извештај америчког Министарства за унутрашњу безбедност и FBI - са изнетим подробностима наводних руских сајбер-напада - може имати озбиљне последице јер даје „безграничне могућности за извођење операција под лажним заставама“. А државни врх САД је већ показао склоност да их све приписује Русији.

        Bloomberg наглашава да тај извештај не садржи доказе да су руски хакери утицали на председничке изборе у САД.

        Уместо доказа, у извештају се указује на „правила“ која помажу да се разоткрије деловање „руске сајбер-шпијунаже“. У то име се у извештају описује штетни програм Web Kit PAS Tool PHP. Међутим, то је „кора од банане“.

        Стручњаци за интернет-безбедност из компаније Wordfence утврдили су да тај програм постоји на интернету - што значи да је свима доступан - а такође: да је направљен у Украјини.

        Тврде и да је тај програм популаран међу хакерима из целог света, а не само међу руским.

        Bloomberg чак указује да је у извештају америчких институција описана донекле застарела верзија украјинског програма.

        Бос Wordfence - Марк Маундер - тим поводом је већ изјавио: „Разумно је за претпоставити да би сарадници руске шпијунаже направили и користили своје инструменте или да би користили најновије, а не застареле туђе“.

        Bloomberg наглашава није морало бити тако и упозорава да је у проблем у нечему другом: с обзиром да су власти САД штетни програм PAS приписале „руским хакерима“ - сви сајбер-криминалци добили су шансу да своја дејства „прокњиже“ Русији.

        Bloomberg на крају резимира овако: „Америчка обавештајна заједница прави себе смешном под политичким притиском одлазеће (Обамине) администрације и неких јастребова из Конгреса САД. Она мора престати да у томе учествује јер се нико не може кривити за хакерске нападе на основу свима доступних програма и IP-адреса“. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари