Чак 74 одсто Американаца није за то да САД демократизују друге земље

ОБАМИНОМ ВОЈНОМ УДАРУ НА СИРИЈУ ПРОТИВИ СЕ 61 ОДСТО ЊЕГОВИХ СУНАРОДНИКА

  • Испоставило се такође да 64 одсто Американаца сматра да Обама води гору спољну политику од свог претходника Џорџа Буша

         ВЕЋИНА Американаца више не жели да њихова земља усрећује друге државе и народе „извозом демократије”.

         Најновија анкета,чије резултате је објавио лист Wall Street Journal, показала је да више од 70 одсто грађана САД сматра да је дошло време да се Бела кућа усредсреди на „унутрашње проблеме државе”. Иста анкета је показала да расте незадовољство Американаца односом Барака Обаме према Сирији.

         Пре само осам година, 54 одсто Американаца изјашњавало се за то да Вашингтон поклања више пажње унутрашњим проблемима своје земље неголи успостављању демократије и слободе у иностранству. У прошлом месецу на тој позицији већ је било – 74 одсто грађана САД!

         Оваква суштинска промена располежења и оријентација није мимоишла ни конзервативну републиканску партију. Сада само 19 одсто анкетираних републиканаца сматра да је за САД борба за демократију у свету важнија од решавања унутрашњих проблема. А још 2005. године таквих је било – 32 одсто. Ово значи да 78 одсто републиканаца даје предност стању ствари код куће.

         Како је објавио Вашингтон Пост,  Обамин „сиријски курс” одобрава једва 36 одсто Американаца, док је 53 одсто анкетираних – против.  Једнако је значајан податак да безмало половина грађана САД (48 одсто) сматра да сиријски конфликт ни на који начин не задире у животно важне интересе САД.

         Против Обаминог плана за војну интервенцију против Сирије иступа равно 61 одсто анкетираних Американаца.

         Испоставило се такође да 64 одсто Американаца сматра да Обама води гору спољну политику од свог претходника Џорџа Буша.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари