Ево шта Рекса Тилерсона повезује са Русијом и Владимиром Путином

НАСЛЕДНИК ЏОНА КЕРИЈА ДИРЕКТНО ВОДИО САРАДЊУ СА РУСИЈОМ И ВИШЕ ПУТА У ЊОЈ БОРАВИО

Рекс Тилерсон и Владимир Путин

  • У Русији Тилерсонова компанија учествује у пројекту „Сахалин-1“ (по 30% удела имају Exxon Mobil и јапански Sodeco, по 20% имају „Росњефт“ и индијски ONGC). Бави се налазишта нафте „Чајво“, „Одопту“ и „Аркутун-Даги“ на гребену Сахалина
  • Тилерсон се више пута састајао са председником Русије Владимиром Путином. Конкретно, 2003. године је учествовао у сусрету шефа руске државе са руководиоцима домаћих и страних енергетских компанија и добитницима награде „Глобална енергија“ у Санкт-Петербургу. У септембру 2005. су се састали и у Вашингтону за време тадашње Путинове радне посете САД
  • У јуну 2012. године Путин је присуствовао отварању лучког комплекса за претакање нафтних деривата у Туапсеу, где су у његовом присуству Тилерсон и шеф „Росњефт“ Игор Сечин потписали споразум о заједничкој експлоатацији тешко доступних резерви у Западном Сибиру, након чега је обављен разговор. Шеф Exxon Mobil је више пута учествовао у Петербуршком међународном економском форуму, између осталог и ове године
  • Exxon Mobil је у пролеће прошле године поднео против Русије тужбу арбитражном суду у Стокхолму ради надокнаде дела пореза из пројекта „Сахалин-1“. Америчка компанија покушава да за „Сахалин-1“ издејствује смањење пореза са 35% до 20% и да врати разлику за последњих седам година (процењује се да би укупан износ био око 500 милиона долара)

        НОВИ председник САД Доналд Трамп именовао је Рекса Тилерсона, шефа најкрупније нафтне компаније у земљи на функцију државног секретара.

        Ево шта Тилерсона повезује са Русијом.

Бизнисмен

        Exxon Mobil, чији се главни офис налази у америчкој држави Тексас, највећа је приватна нафтна компанија у свету и једна од најкрупнијих корпорација по нивоу капитализације.

        У Русији компанија учествује у пројекту „Сахалин-1“ (по 30% удела имају Exxon Mobil и јапански Sodeco, по 20% имају „Росњефт“ и индијски ONGC). Бави се налазишта нафте „Чајво“, „Одопту“ и „Аркутун-Даги“ на гребену Сахалина.

        Тилерсон ради у компанији од 1975. године. У јануару 1998. је именован за потпредседника компаније Exxon Ventures (CIS) Inc. и председника компаније Exxon Neftegas Limited.

        Тилерсон је био одговоран за пројекте Exxon у Русији и Каспијској регији, као и за рад конзорцијума „Сахалин-1“, више пута је боравио у Русији.

        Током последњих 14 година налази се на челу Exxon Mobil.

Упознао се са Путином

        Тилерсон се више пута састајао са председником Русије Владимиром Путином. Конкретно, 2003. године је учествовао у сусрету шефа руске државе са руководиоцима домаћих и страних енергетских компанија и добитницима награде „Глобална енергија“ у Санкт-Петербургу.

        У септембру 2005. су се састали и у Вашингтону за време тадашње Путинове радне посете САД.

        У јуну 2012. године Путин је присуствовао отварању лучког комплекса за претакање нафтних деривата у Туапсеу, где су у његовом присуству Тилерсон и шеф „Росњефт“ Игор Сечин потписали споразум о заједничкој експлоатацији тешкодоступних резерви у Западном Сибиру, након чега је обављен разговор. Шеф Exxon Mobil је више пута учествовао у Петербуршком међународном економском форуму, између осталог и ове године.

Носилац ордена

        Рекс Тилерсон је награђен руским Орденом Дружбе. Путин је лично уручио орден шефу Exxon Mobil за време сусрета са руководиоцима енергетским компанијама у јуну 2013. године у оквиру Петербуршког међународног економског форума.

        Орден Дружбе установљен је у марту 1994. године. Њега уручују за велики допринос учвршћивању пријатељства и сарадње међу народима, велика достигнућа у развоју економског и научног потенцијала Русије, за нарочито плодне активности у сфери зближавања и узајамног оплемењивања култура народа и националности, учвршћивању мира и пријатељских односа између држава.

        Тилерсону је Орден Дружбе уручен за „велики допринос учвршћивању сарадње у енергетском сектору“.

Однос према Русији

        Учешће Тилерсона на овогодишњем Петербуршком економском форуму новинари Ројтерса су означили као нарочито важан догађај понајпре због тврде позиције Вашингтона у вези и даљег одржавања санкција против Русије.

        Према оценама експерата из САД, Exxon Mobil је америчка компанија која малтене највише претрпела због санкција које је Бела кућа увела Русији -  концерн је био принуђен да обустави рад на девет пројеката у оквирима споразума о стратешком партнерству са компанијом „Росњефт“.

        Тилерсон је новинарима рекао да са нестрпљењем очекује могућност да поново почне да ради са Русијом, пренео је тада Блумберг.

        На Петербуршком економском форуму први човек Exxon Mobil такође је имао сусрет са шефом Миненерго Александром Новаком у вези комерцијализације гаса „Сахалина-1“.

Посао на првом месту

        Келиан Конвеј, саветник новоизабраног председника САД Доналда Трампа, изјавила је да се односи Тилерсона и Путина темеље на пословним интересима и да зато не може да се каже да они „само испијају вотку“ у локалној кафани.

        Индиректна потврда је тужба Exxon Mobil ради надокнаде дела пореза по пројекту „Сахалин-1“ који је компанија у пролеће прошле године поднела против Русије арбитражном суду у Стокхолму.

        Америчка компанија покушава да за „Сахалин-1“ издејствује смањење пореза са 35% до 20% и да врати разлику за последњих седам година (процењује се да би укупан износ био око 500 милиона долара).

        Очекује се да ће се расправа у вези пореског спора почети на пролеће 2017. године, при чему руска страна жели вансудско поравнање.

         (агенција РИА Новости)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари