FOREIGN AFFAIRS: Одбројани су дани америчке глобалне хегемоније

ЛОКАЛНИХ КОНФЛИКАТА МОЖЕ БИТИ ВИШЕ, АЛИ ЋЕ СЕ ЗНАТНО СМАЊИТИ ОПАСНОСТ ИЗБИЈАЊА ВЕЛИКИХ РАТОВА МЕЂУ ВЕЛИКИМ

  • Рендал ШВЕЛЕР, професор Универзитета државе Охајо: Сједињене Државе ће даље слабити, па ће бити принуђене да сузе своју спољну политику на неколико „главних циљева“. Слабиће и политичка воља америчког руководства јер ветри и одлучност нације да користи предности снаге своје државе ван њених граница

        ЕКСПЕРТИ за међународне односе већ су више пута тврдили да су дани САД у улози „глобалног хегемона“ одбројани. Међутим, уместо лицитирања - која би земља могла преузети ту улогу, време је да се схвати да је сам концепт глобалне хегемоније потрошен - написао је у америчком часопису Foreign Affairs Рендал Швелер, професор Универзитета државе Охајо.

        „Изгледа да свет над собом више неће имати моћну суперсилу или група великих сила које у њему одржавају поредак. Наступа „равни свет“ којим ће управљати мноштво различитих снага: земље, транснационалне корпорације, политички покрети, глобалне криминалне и терористичке групе и организације за заштиту људских права“ - уверен је Швелер.

        Он је уверен да ће међународна политика бити хаотичнија него досад и „лишена било каквих закономерности“. Односно:  да човечанство улази из „узраста поретка“ у „узраст ентропије“, под којом он подразумева хаос и неред.

        Швелер је уверен да ће локалних конфликата због тога вероватно бити више него досад, али да ће се зато знатно смањити опасност избијања великих ратова међу великим и најмоћнијим државама.

        Сједињене Државе ће даље слабити - прогнозира Швелер - па ће бити принуђене да сузе своју спољну политику на неколико „главних циљева“.

        „Слабиће и политичка воља америчког руководства јер ветри и одлучност нације да користи предности снаге своје државе ван њених граница“ - наглашава аутор Foreign Affairs.

        Швелер је, иначе, уверен да се „узраста хаоса“ не треба превише бојати зато што он неће бити у стању да угуши оно најбоље што у свету постоји, а снижавање опасности избијања глобалне катасрофе отвориће нове перспективе земљама и народима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари