„ГАРДИЈАН”: ФБИ 20.000 муслимана не дозвољава да лете америчким авионима

НЕКИМА ЗА СКИДАЊЕ СА „ЦРНЕ ЛИСТЕ” НУДИО - ДА ПОСТАНУ ДОУШНИЦИ, А И НОВАЦ

  • Постоји и шири списак америчке администрације са 420.000 имена, а Нелсон Мандела је са њега био скинут тек 2008. године

         ФБИ користи „црне спискове” оних који путују авионима да би врбовао „информаторе” за прикупљање података о муслиманима који живе у САД – објавио је лондонски „Гардијан”.

         При том је открио да је врх ФБИ одмах после мега терористичког акта од 11. септембра 2001. године саставио списак „непоузданих лица” којима је било онемогућено да лете америчким авио-компанијама. На том списку је тренутно више од 20.000 људи, од ких су 500 Американци. 

         „Гардијан” је прецизирао да је ФБИ правио доушнике управо од оних који су се на том списку нашли без икаквог разлога, ни криви ни дужни. Уз претњу да ће – ако не буду „сарађивали” – бити лишени могућности да путују авионима.

         Досад су, међутим, само четири човека поднела тужбе против ФБИ због безразложног стављања на црну листу.

         Извесни Надив Шинвари доспео је на листу након што се оженио једном Авганистанком, а своје „искуство” са ФБИ описао је овако: „Питао сам их `како могу да оперем своје име?` Рекли су ми да ме могу избрисати и чак ми дати новца ако пристајем да им стално дајем одређене информације”.

         Његов адвокат, Дијала Шамас, додала је: „То је општа тенденција. Муслимани у САД принуђени су да живе у условима полицијске контроле”.

         „Гардијан” тврди да је ФБИ свој списак направио према „општој бази података” америчке администрације са именима и подацима за 420.000 потенцијално сумњивих људи.

         Име нелсона Манделе је из овога ширег списка било избрисано тек 2008. године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари