КИСИНЏЕР: Путин у догађајима у Украјини види пробу САД за промену власти у Москви

УПОЗОРИО ОБАМУ И БЕЛУ КУЋУ ДА БИ ТРЕБАЛО ДА БОЉЕ САГЛЕДАВАЈУ ДУГОРОЧНИ ИСТОРИЈСКИ РАЗВОЈ

Хенри Кисинџер

         БИВШИ државни секретар САД Хенри Кисинџер изјавио је да руски лидер Владимир Путин у ономе што се догађа у Украјини види „америчку генералну пробу уочи покушаја смене режима у Русији“.

         „Мислим да Путин у свему што се збива у Украјини заиста види генералну пробу за оно што бисмо ми хтели да урадимо у Москви. Да сменимо режим. А собзиром на то да се све догађа сасвим близу Олимпијским играма у Сочију - Путинова подозрења су само појачана“ - нагласио је Кисинџер.

         Патријарх америчке дипломатије - што је такође симптоматично - још је подвукао: „Путин распад СССР сматра великом историјском катастрофом. А несумњиво је да је Украјина - са својих 50 милиона становника - највећа бивша совјетска република која је стекла независност. Зато му и није свеједно шта се у Украјини догађа“.

         Кисинџер је у овом контексту умерено критиковао администрацију Барака Обаме. Прво је указао да је Бела кућа склона да поводом Украјине јавно говори о „драматичним догађајима као да се све може решити у једној недељној ток-шоу емисији“.

         „Није да се не слажем са курсом Беле куће. Само, не мислим да све треба радити овако јавно. Осим овога, сматрам да би требало да боље сагледавају дугорочни историјски развој“  - упозорио је Кисинџер.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари