КИСИНЏЕР: Вашингтон не може утицати на зближавање Русије и Кине

ПАТРИЈАРХ АМЕРИЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ УВЕРЕН ДА САД НЕ ТРЕБА ДА ЗАЗИРУ ОД ВЕЗА МОСКВЕ И ПЕКИНГА

Хенри Кисинџер

  • Бивши државни секретар САД на форуму „Развој Кине“ рекао: „Русија и Кина су тренутно заиста блиске. Чини ми се да је то њихов природни избор у тренутним околностима. Везе Москве и Пекинга имају дугу историју. Те две земље не могу бити раздвојене из објективних разлога“
  • „Русија је земља која пресеца девет временских зона. Њу не треба ни покушавати изоловати. Са традиционалне тачке гледишта, нагласио је Хенри КИСИНЏЕР, Русија је део западног света, али су се, као што се зна, сада појавила одређена разногласја. Ипак верујем да је Вашингтон заинтересован да са Русијом има нормалне дипломатске односе“

        ЗБЛИЖАВАЊЕ Русије и Кине поводом низа међународних питања је - у садашњој геополитичкој ситуацији - природни и објашњиви избор тих земаља на који САД не могу утицати  - оценио је бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер.

        Учествујући у раду економског форума у Пекингу „Развој Кине“, он је додатно указао:

         „Русија и Кина су тренутно заиста блиске. Чини ми се да је то њихов природни избор у тренутним околностима. Везе Москве и Пекинга имају дугу историју. Те две земље не могу бити раздвојене из објективних разлога“.

        Кисинџер је нагласио да односе Кине и Русије одређује „искључиво њихова воља“ и додао:

         „Ми (Американци) не можемо ни на који начин утицати на развој тих односа. Зближавање Русије и Кине не треба да брине Вашингтон. Не могу да кажем да су САД покушавале да раздвоје Русију и Кину. Ми схватамо разлоге развоја руско-кинеских односа. Али, то не значи да ће блискост Москве и Пекинга утицати на кинеско-америчке односе“.

        Патријарх америчке дипломатије оценио је да Вашингтон треба да има „нормалне односе са Русијом“:

         „Русија је земља која пресеца девет временских зона. Њу не треба ни покушавати изоловати. Са традиционалне тачке гледишта, Русија је део западног света, али су се, као што се зна, сада појавила одређена разногласја. Ипак верујем да је Вашингтон заинтересован да са Русијом има нормалне дипломатске односе“.

        Пекингу и Вашингтону је посаветовао да се не понашају као „вечити конкуренти“, да проналазе заједничке интересе и одржавају стратешки дијалог на највишем нивоу: „Погоршавање односа увек се догађало под утицајем краткорочних фактора“.

        Кисинџер је изнео бојазан да Пекинг и Вашингтон нису спремни за зближавање до којег је дошло 1972. године када је Ричард Никсон први пут посетио Кину:

        „То што су учини Мао Цедун и Никсон данас је много теже извести. Упркос томе, надам се да ће нам тај модел односа још бити потребан јер ће, у супротном, сви бити у губитку“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари