КОЕН И ХЈУВЕЛ: Бела кућа кренула у нови хладни рат

АМЕРИЧКИ НАУЧНИЦИ ТВРДЕ ДА ОБАМИНЕ „ПРОВОЦИРАЈУЋЕ ИЗЈАВЕ” САМО ДОДАТНО ПОГОРШАВАЈУ СИТУАЦИЈУ

         ПОЗНАТИ амерички научник Стивен Коен упозорио је – у тексту написаном заједно са Кетрн ван ден Хјувел – да нови хладни рат, који САД са својим савезницима воде против Русије, нема аналог у савременој историји и да може бити опаснији од претходног.

         Њихов чланак се појавио у часопису The Nation, а у њему се посебно наглашава да целу ситуацију додатно опасном чини то што је жариште кризе уз саму границу Русије и што нема „амортизера” који су функционисали пре три-четири деценије.

         Политика изоловања Русије, које се подухвтила Бела кућа, довешће до нове трке у нуклеарном наоружању, а провоцирајуће изјаве председника САД само додатно погоршавају ситуацију. Утолико више што је НАТО већ сконцентрисао трупе и технику уз границе Русије и Украјине, а влада у Кијеву најављује трећи светски рат – оценили су Коен и Хјувел.

         Овај тандем је истовремено указао и да конфронтацију са Русијом подржава цео амерички естаблишмент, као и сви водећи медији.

         Њих двоје тврде да је ширење НАТО на исток Русију сатерало у угао, да је украјинску кризу испровоцирао Запад и да је режим у Кијеву нелегитиман и толико антируски да је кремљ морао да пожури са присаједињењем Крима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари