РОБЕРТС: Америка признаје да се Русија и Кина не потчињавају Вашингтону

ГЛАВНИ УЗРОК АГРЕСИЈЕ САД НА МЕЂУНАРОДНОЈ СЦЕНИ ЈЕ – СУВЕРЕНИ КУРС МОСКВЕ

  • Примарни задатак је спречавање да се појави нови супарник који представља такву претњу садашњем поретку какву је раније представљао СССР. Бела кућа настоји – у верен је Пол Крејг РОБЕРТС - да не допусти доминацију непријатељске (у односу на САД) силе у региону чији ресурси могу бити довољни за одржавање статуса глобалне силе” 

         ДОК ЈЕ Вашингтон био сконцентрисан на блискоисточну политику, Русија је обновила своју моћ, сматра бивши помоћник министра финансија САД, политички аналитичар и публициста Пол Крејг Робертс.

         По његовом мишљењу, Русија је омела планове САД у Сирији и Ирану, чиме је постала противтежа америчкој доминацији. А садашња напетост између Москве и Вашингтона, која је изазвана агресивним односом САД према Русији, може се објаснити такозваном Вулфовицевом доктрином (Пол Вулфовиц, бивши заменик министра одбране Сједињених Држава,  један је од архитеката америчке спољне политике после хладног рата).

         „Наш примарни задатак је да спречимо да се појави нови супарник који представља такву претњу садашњем поретку какву је раније представљао СССР. То је доминантан аспект који опредељује  нове стратегије регионалне одбране и наше мотиве — да не допустимо доминацију непријатељске (у односу на САД) силе у региону чији ресурси могу бити довољни за одржавање статуса глобалне силе” — објашњава Робертс смисао америчке спољнополитичке доктрине.

         По његовом мишљењу, спољна политика Русије, нарочито на Блиском истоку, представља препреку за решавање „примарног задатка” Вашингтона. Суштина агресивног односа Сједињених Држава према Москви налази се у сувереном курсу руске политике, у „непотчињавању” Русије америчкој глобалној владавини.

         Нагласивши да је сагласан са проценама да је савез Русије и Кине јединствени модел алијансе — својеврсна „симбиозна сарадња” — Робертс је подвукао да је Америка ипак признала „тектонске промене” у систему политичког светског поретка и обратила озбиљну пажњу на алијансу те две државе које се не потчињавају Вашингтону.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари