СНОУДЕН: Америка и даље пресреће све разговоре, промене су небитне

ШВАЈЦАРСКОЈ ТВ RTS ОТКРИО ДА СЕ АМЕРИЧКИ ШПИЈУНИ У ТОЈ ЗЕМЉИ ОСЕЋАЈУ „КОМФОРНО”

  • Упозорио да САД треба да одустајну од идеје да се морају налазити на врху света и свим друштвима диктирати све одлуке јер је то „политика конфликта”. Нагласио је да је таква политика лоша и за Американце

         БИВШИ сарадник америчких тајних служби Едвард Сноуден оценио је да његова земља након 11. септембра 2001. води политику „одвојену од реалности”.

         Швајцарској телевизији RTS ову своју оцену је разложио и образложио овако:

         „Највећа трагедија моје земље, у периоду после терористичких напада, јесте то што се политика наше владе разишла са чињеницама. Рат (у Ираку) започет је на бази лажних информација, а да су лажне знале су све најважније личности у влади САД”.

         Нагласио је да САД морају одустајати од идеје да се морају налазити на врху света и свим друштвима диктирати све одлуке јер је то „политика конфликта”.

         Таква политика, додао је Сноуден, иде на руку неким америчким класама и неким предтавницима елите, али није добра ни за америчко друштво. По његовом мишљењу, та политика је „лоша и за Американце”.

         „Ако влада САД води политику која не смањује ниво насиља у свету – то подразумева ризик повећања броја конфликата који иду са насилном и агресивном политиком” – подвукао је бивши сарадник ЦИА и НСА.

         Сноуден је RTS је посебно указао да би Барак Обама могао лако ставити тачку на деловање америчке електронске шпијунаже која и даље – без икаквог разлога и „основане сумње” – прикупља податке о телефонским разговорима 330 милиона Американаца који се и даље „пресрећу и анализирају”. Међутим, тврди Сноуден, „програми праћења нису претрпели никакве битне измене, само су неке небитне унете у саму политику”.

         Он је Швајцарцима открио: да се америчка шпијунажа осећа веома комфорно у њиховој земљи. Подвукао је: да се амерички агенти осећају „потпуно некажњивим” иако крше швајцарске законе.

         Подсетивши да је и сам радио за ЦИА у Женеви, указао је да америчке тајне службе и у том гради у Швајцарској зазиру само од француске шпијунаже.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари