Социјализам међу младим Американцима први пут популарнији него капитализам!

Ево чуда које ће сигурно забринути владајућу врхушку САД

  • Испоставило се да 50 одсто анкетираних између 18 и 29 година има позитивно мишљење о социјализму наспрам 46 одсто оних који још увек сматрају да је капитализам бољи систем
  • Нема сумње како је Occupy покрет (Заузми Волстрит) умногоме допринео оваквом преокрету. Упркос томе што тај покрет сам по себи уопште није просоцијалистички

          РЕЗУЛТАТИ великог истраживања центра "Pew Research Center" показали су да су млади људи у САД (18-29 година) у данас склонији социјализму него капитализму.

          Испоставило се да 50 одсто има позитивно мишљење о социјализму наспрам 46 одсто оних који још увек сматрају да је капитализам бољи систем.

          Наравно, могло би се рећи и да однос 50:46 показује да су мишљења подељена. Али, ради се о заиста импресивном и индикативном резултату ако се зна на који начин се социјализам презентира у водећим америчким медијима.

          ПРЦ исту анкету обавио и пре 20 месеци. Међутим, тада су бројке биле обрнуте.

          Нема сумње како је Occupy покрет (Заузми Волстрит) умногоме допринео овбаквом преокрету. Упркос томе што сам тај покрет сам по себи уопште није просоцијалистички. Али, његова антикапиталистичка порука је изузетно снажна, па неки експерти процењују да је и његова појава `одрадила своје` јер се социјализам и социјалистичке идеје неминовно намећу као једина конкретна алтернатива.

          Исто истраживање је, додуше, показало да популација младих изнад 30 година има негативнији став о социјализму. Конкретно: да такав однос према социјализму има 60 одсто анкетираних.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари