The American Сonservative: Пентагон угрожава америчку војну доминацију

АДМИНИСТРАТИВНИ ТРОШКОВИ ПОЈЕДУ ЧЕТВРТИНУ ВОЈНОГ БУЏЕТА САД ЈЕР СУ ДОСТИГЛИ $125 МИЛИЈАРДИ

  • Ситуацију додатно погоршава то што су у Пентагону убеђени да ниједна земља, осим САД, није способна да створи нову врсту наоружања која би могла радикално да промени начин ратовања — као што је су га својевремено променили проналазак митраљеза или подморнице. Такав начин размишљања је самообмана, пошто Русија, Кина и низ других земаља имају сасвим довољан научно-технички потенцијал за војно-технолошки пробој, и једном би Оружане снаге САД могле да се нађу у ситуацији у којој ће техничку надмоћ имати противник

          ОДБАЦИВАЊЕ свих оптужби за неефикасно коришћење средстава, образлагање пропуста недовољним финансирањем и редовно захтевање гигантског одбрамбеног буџета — такав је последњих година стандардни модел понашања Пентагона, пише магазин The American Сonservative.

          А такав приступ, уврен је аутор чланка, угрожава националне интересе САД.

          Недавно је лист Washington Post објавио да административни трошкови Пентагона износе 125 милијарди долара, што је приближно четвртина буџета министарства. Реакција војног врха на те наводе била је очекивана: функционери Пентагона су одбацили оптужбе да се средства  користе неефикасно, али је  извештај од 77 страница, који је Washington Post искористио као извор, уклоњен са сајта Министарства одбране САД, пише American Сonservative.

          Трендови последњих година наводе на закључак да ће представници Пентагона и надаље тражити од Конгреса повећавање одбрамбених расхода, позивајући се на недостатак финансирања како би оправдали смањење војне моћи земље. Такво игнорисање проблема и одбијање функционера министарства одбране да одговорно приступају финансијским питањима може да доведе до губитка надмоћи САД у војној сфери, упозорава аутор.

          Као пример високе ефикасности American Сonservative наводи Русију са њеним новим тенковима Т-14 „Армата“ и Кину са најновијим достигнућима у сфери авионске технике.

          Док се оклопна техника копнених снага САД састоји од  модела из 70-80-тих година, а низ програма производње новог копненог наоружања, вредних више милијарди долара, није реализован успешно.

          Ни у ратном ваздухопловству ситуација није ништа боља: отклањање недостатака F-35 се прилично отегло, а Кина је представила нове авионе који могу да се супротставе најновијим америчким. Све то сведочи да САД настављају да губе неоспорну војну надмоћ коју су имале по окончању хладног рата, наводи се у чланку.

          Ситуацију додатно погоршава то што су у америчкој војсци убеђени да ниједна земља, осим САД, није способна да створи нову врсту наоружања која би могла радикално да промени начин ратовања — као што је су га својевремено променили проналазак митраљеза или подморнице. Такав начин размишљања је самообмана, упозорава аутор, пошто Русија, Кина и низ других земаља имају сасвим довољан научно-технички потенцијал за војно-технолошки пробој, и једном би Оружане снаге САД могле да се нађу у ситуацији у којој ће техничку надмоћ имати противник.

          Даље игнорисање проблема у којима се налази Пентагон довешће до тога да ће Сједињеним Државама бити изузетно тешко да сачувају лидерску позицију у војној сфери, а то би могло да отежава Оружаним снагама САД заштиту чак и америчких грађана.

          Стање Министарства одбране САД захтева доношење одлучних мера у циљу поправљања ситуације, што је немогуће без нових људи у руководству министарства, закључује American Сonservative .

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари