Трампов емисар Картер Пејџ целу недељу провео у Москви: шта је говорио, чиме је звецкао?

ЕВО ШТА ЈЕ НЕЗВАНИЧНО У МОСКВИ ТРАЖИО И НАШАО САВЕТНИК ШТАБА НОВОГ ПРЕДСЕДНИКА САД

Картер Пејџ

  • Картер Пејџ је прилично интересантна личност. Пореклом је из Пентагона (питомац Војно-поморске академије). Бизнисмен је и финансијер. Неколико година почетком 2000-тих радио је у Русији на челу филијале тада најјаче америчке банке Merrill Lynch. Сувласник је руско-америчког инвестиционог фонда
  • У главном граду Русије дао је низ важних изјава. Између осталог, оштро је окарактерисао украјинску кризу као „државни удар под патронатом CIA“ и изјавио да је могуће признавање надлежности Русије на Криму
  • Од фебруара 2017. године биће окренута нова страница руско-америчких односа. То уопште не значи да се нешто мења у нашим стратегијама. Уосталом, неизвесно је - иако се мењају приступи - шта ће Трамп и његови људи тражити у замену, али је показивање намера дефинитивно прошло добро

Пише: Алексеј МАРТИНОВ

        ПРОШЛЕ недеље све информативне агенције објавиле су вест да је у Москву стигао по скандалима познати саветник штаба Доналда Трампа Картер Пејџ. Посета, и што је важно, незванична. Такав формат омогућава учесницима да слободније разговарају о важним питањима, што се каже, без посебних обавеза. И сасвим сигурно без потребе да подносе рапорт свеприсутним медијима.

        Па ипак, зашто је долазио Пејџ?

        Пре него што одговоримо на то сасвим конкретно питање, погледајмо у каквој ситуацији се догодила та, у свим аспектима, значајна посета.

        Амерички председник ће бити биран 19. децембра. Они исти електори, које су бирали Американци непосредним гласањем 8. новембра, окупиће се ради гласања и Америка ће коначно добити новог председника. Јасно је да је то прилично условна процедура, својеврстан атавизам свитања америчке демократије. Нико не сумња да ће за новог председника бити изабран Доналд Трамп, који има више електора. Његова инаугурација ће бити одржана, као што је предвиђено, 20. јануара.

        У времену преосталом до избора и ступања на дужност одлазећа администрација Барака Обаме тежи на створи што више проблема онима који ће их заменити, не опраштајући им сраман пораз који су претрпели упркос свим државним, медијским и новчаним ресурсима баченим да би се у Белу кућу довела „баба америчке демократије“ Хилари Клинтон.

        Недељу дана пре гласања електора, поново се под притиском из Вашингтона поставља питање проширења санкција, сада већ од стране „велике седморке“ (премда је без учешћа Јапана то, наравно, „шесторка“), против савезника легитимне владе Сирије на челу са Башаром Асадом. Главни Асадов савезник у борби против тероризма у Сирији је и даље, као што је познато, Русија, чије Ваздушно-космичке снаге успешно доприносе брзом наступању мира у Сирији и целом региону.

        У светлу тих „прекоокеанских напора“, интересантна је вест о приватизационом дилу - о куповини 19,5 одсто државног пакета акција компаније „Росњефт“ од стране катарског инвестиционог фонда за 10,5 милијарди евра. Руски буџет ће до краја године добити додатних више од 700 милијарди рубаља.

        Као што је познато, та руска компанија се налази под секторским санкцијама САД и има ограничен приступ светским финансијама и технологијама, што је била препрека учешћу страних инвеститора у приватизацији компаније.

Агент КГБ-а“ у Москви

        Ни штаб победничког кандидата на председничким изборима у САД не седи скрштених руку. Осим формирања тима кандидата за кључна места у америчком систему државне управе, о чему се нашироко расправља у целом свету, Трамп шаље своје емисаре у кључне земље.

        Узгред буди речено, као један од главних претендената на функцију државног секретара наводи се Рекс Тилерсон, председник корпорације ExxonMobil, која је партнер руске „Росњефти“. Оног истог Рекса којег је у септембру 2012. године Владимир Путин одликовао Орденом пријатељства „за велики допринос развоју и јачању сарадње с Руском Федерацијом“.

        И у светлу свих тих веома занимљивих догађаја у Москву стиже саветник штаба Доналда Трампа Картер Пејџ.

        Картер Пејџ је прилично интересантна личност. Пореклом је из Пентагона (питомац Војно-поморске академије). Бизнисмен је и финансијер. Неколико година почетком 2000-тих радио је у Русији на челу филијале тада најјаче америчке банке Merrill Lynch. Сувласник је руско-америчког инвестиционог фонда. И, на крају, саветник Трамповог штаба, којег су медији који су подржавали Клинтонову у најблажој варијанти звали „агент КГБ-а“.

        Током рада у Москви Картер Пејџ је стекао многе везе са великим руским бизнисом и државним органима. Управо за име финансијера Картера Пејџа посматрачи везују разоткривање финансијских афера и „других радњи“ компаније Hermitage, која је радила у Русији почетком 2000-тих под руководством добро познатог Вилијама Браудера, повезаног са британским и америчким тајним службама.

        Јасно је да посета штаба практично изабраног америчког председника незваничне природе, иако су сви државни медији известили о томе. А званични органи - од МИП до администрације председника РФ - за сваки случај су прокоментарисали посету Трамповог емисара у стилу „не коментаришемо приватне посете приватних лица“.

        Што није сметало Картеру Пејџу да дâ цео низ важних изјава. Између осталог, саветник Трамповог штаба је оштро окарактерисао украјинску кризу као „државни удар под патронатом CIA“ и изјавио да је могуће признавање надлежности Русије на Криму. 

        Такође, Пејџ је изјавио да постоји жеља великог америчког бизниса да се врати на руско тржиште и чак да прошири своје позиције у поређењу са оним које су имале америчке компаније пре кризе у руско-америчким односима.

        То јест, наговештава се одређена агенда и одређује будући дијапазон „трговинских“ преговора у фебруару следеће године, када ће нови председник и његова администрација ступити на дужност. Истина, за сада је неизвесно шта ће Трампови људи тражити у замену, али је показивање намера дефинитивно прошло добро.

        Пејџ се вратио кући у САД. За недељу дана проведених у Москви, Трампов саветник је одржао много неформалних састанака са представницима „руског великог бизниса“ и „идејним вођама“, како је сам најавио своју посету.

        Такав начин сондирања, премда је више својствен вођењу бизниса него глобалне политике, такође је и помало заборављен, али веома ефикасан начин за развој политичких односа.

        Заједно са Доналдом Трампом, у Белу кућу ће у јануару ући и бизнисмени-прагматичари, оријентисани на остваривање профита, на резултат.

        У сваком случају, од фебруара 2017. године биће окренута нова страница руско-америчких односа. То уопште не значи да се нешто мења у нашим стратегијама. Али, да се мењају приступи - то је очигледно.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари