Трампов тим Обами: Или изнеси доказе о мешању Русије у наше изборе или прекини са инсинуацијама

НОВИЗАБРАНИ ПРЕДСЕДНИК САД УОЧИ ОДЛУЧИВАЊА ЕЛЕКТОРА ЗАОШТРИО ПОЛИТИЧКУ ИГРУ

* Рејнс ПРИБС, председник Националног комитета Репубиканске партије, који ће од 20. јануара ће руководити целим апаратом Беле куће, категорички одбацио претпоставке да су влада Русије и Трамп и људи око њега могли на било који начин координирати своје деловање да би осујетили избор Клинтонове: „Само постављање такве могућности је – лудачко. Ми, наравно, нисмо ншта кооринирали са Русима... Демократе треба да се погледају у огледалу и да признају да су изгубили изборе. Зато што су потпуно изгубили везу са америчким народом“

* Келиен КОНВЕЈ, која је руководила Трамповом изборном кампањом а сада је један од главних његових саветника, преко телеканала CBS поручила шефу CIA Џону Бренану и шефовима осталих америчких тајних служби: ако имате ишта озбиљно о „умешаности Русије“ – дођите у одговарајуће комитете Конгреса САД и изнесите све што имате

         ПРЕДСЕДНИК Сједињених Држава Барак Обама мора или изнети доказе да је Русија умешана у наводне хакерске нападе на америчке политичке институције за време протеклих избора или престати са изношењем инсинуација на ту тему – затражили су Рејнс Прибс и Келиен Конвеј, утицајни чланови „прелазног тима“ Доналда Трампа.

         Прибс је тренутно председник Националног комитета Репубиканске партије, а од 20 јануара ће руководити целим апаратом Беле куће, а Конвеј је руководила Трамповом изборном кампањом и сада је један од главних његових саветника.

         Утолико је значајније што су баш њих двоје – у име новоизабраног председника САД и његовог табора – уочи одлучивања електора, који треба да потврде одлуку са председничких избора, заједно оптужили одлазећу администрацију САД да покушава да лиши легитимности изборе одржане 8. новембра на којима је поражен њихов кандидат Хилари Клинтон.

         Прибс и Конвеј су прецизирали да влада САД, коју ће још месеца дана контролисати демократе, користи тему сајбер-напада које приписује Русији. А Прибс је телекомпанији Fox News рекао:

         „Сви њихови напори имају политички циљ – делегитимизовање резултата председничких избора. Новоизабрани председник САД није склон да поверује у бројне и контрадикторне написе у нашој штампи у којима се, са позивањем на анонимне функционере обавештајних служби САД, кривица за помињане хакерске напде сваљује на Русију. Било би добро да то чујемо од самих обавештајних служби!“

         Још је подвукао: „Ако наше обавештајне службе о томе заиста имају закључке – треба да објаве своје извештаје или да пред камерама изнесу своја сазнања и позицију“.

         Према његовим речима, Трамп ће прихватити закључке специјалних служби САД: онда када заиста дођу истих података и закључака, а не у ово што имамо сада – да мноштво људи говори различите ствари.

         Указао је да Трамп сматра да органи америчких обавештајних служби у својим закључивањима поводом онога што се наводно догодило – нису довољно отворени. Зато ће, изнео је, нови председник објавити своје мишљење тек када специјалне службе изађу са нечим усаглашеним.

         Прибс је категорички одбацио претпоставке да су влада Русије и Трамп и људи око њега могли на било који начин координирати своје деловање да би осујетили избор Клинтонове:

         „Само постављање такве могућности је – лудачко. Ми, наравно, нисмо ншта кооринирали са Русима... Демократе треба да се погледају у огледалу и да признају да су изгубили изборе. Зато што су потпуно изгубили везу са америчким народом. Управо зато су у шоку и не могу да поверују да су поражени“.

         Конвеј је преко телеканала CBS поручила шефу CIA Џону Бренану и шефовима осталих америчких тајних служби: ако имате ишта озбиљно о „умешаности Русије“ – дођите у одговарајуће комитете Конгреса САД и изнесите све што имате.

         Последње наступе Обаме и портпарола Беле куће Џоша Ернеста она је назвала „политичким одговором на Трампову победу“:

         „Стиче се утисак да је председник под притиском тима Клинтонове која не може да се помири са исходом избора. Она и њен тим су на изборе бацили 1,2 милијарде долара, а изгубили су иако су веровали да она мора победити“.

         Конвеј је најавила да Трамп може анулирати Обамине одлуке којима је утврдио могући одговор САД на „руске хакерске нападе“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари