У бекству Американац Пол Сеглија који тврди да има доказе да је Фејсбук настао уз помоћ CIA

ТУЖИО ЗАКЕРБЕРГА И ТРАЖИО „СВОЈИХ 84 ОДСТО АКЦИЈА”, А ОНДА СЕ НАШАО У КУЋНОМ ПРИТВОРУ

  • У притвору, са електронском наруквицом, провео две и по године, па нестао заједно са женом, два сина и псом
  • Годину  по га „није нигде било”, али је претходних дана Bloomberg-у упутио четири електронска писма. У једном од њих тврди да је побегао јер је било планирано да буде ухапшен и убијен у притвору - пре суђења. Посебно је нагласио: да се то спремало зато што све зна о томе како је у Фејсбук улагао новац фонд In-Q-Tel који је створила CIA. Подвукао је и да располаже доказима који то потврђују
  • In-Q-Tel се појавио 1999-те и потпуно отворено сарађује и са Google. Новац је уложио у више од 100 компанија. Међу њима је и Keyhole која је направила софтвер за GoogleEarth. У папирима In-Q-Tel нема, међутим, ни трага о улагањима у Закербергов пројекат. Али, Сеглија тврди да постоје документи који потврђују да је Закерберг почетни капитал за Фејсбук добио управо преко њега. А то значи: од CIA. Међутим, некима је управо то – сумњиво...

          ОДАВНО се шушкало да је Фејсбук пројекат тајних служби Сједињених Држава. Али, даље од тога није ишло.

          А сада је бизнисмен Пол Сеглија, који је био принуђен да због чудног случаја побегне из САД, објавио да располаже доказима да је у ту социјалну мрежу новац улагала CIA. Чак је саопштио да је због тога вћ издата наредба да се он – ликвидира.

          Ако се потврди да је ово тачно – то ће бити једна од крупнијих афера последњих година.

          Јавни део скандала почео је, заправо, још 2010. када је Сеглија тужио Марка Закерберга и затражуи да му буде враћено 84 одсто управљачких акција Фејсбука. Он је ту своју тужбу засновао на уговору који је 2003-ће потписао са Закербергом којим се садашњи бос Фејсбука обавезао да ће написати програмски код-месенџер новог сајта за студенте Харвардског универзитета. Сеглија је 1.000 долара, које је тада уложио, требало да добије 50 одсто акција сајта, а ако се његов старт одложи – још по пола процента за сваки дан одлагања.

          Пошто је Фејсбук стартовао 4. фебруара 2004-те – Сеглија је израчунао да је његов удео порастао до 84 одсто.

          Он, додуше, признаје да је сајт на којем је Закерберг радио по његовој наруџбини – требало је да се зове – Стритфакс. Међутим, Сеглија тврди да је код направљен за њега Закерберг искористио за Фејсбук.

          Закерберг, са своје стране, тврди да је до идеје да направи Фејсбук дошао касније и да она нема никакве везе са Стритфаксом.

          Закербергови правници су тужбу Сеглије назвали надуваном и глупом, али аутентичност уговора који је он потписао са Сеглијом, као ни потписа на том уговору, никада нису порицали.

          Сеглија се надао да ће по његовој тужби одлучивати порота, али је та иницијатива била одбијена, а потом је федерални суд у Бафалу одбацио и саму његову тужбу уз образложењем да је он фалсификовао и уговор са Закербергом и „електронску преписку с њим”.

          Одатле је следила оптужница за фалсификовање докумената – са 20 година затвора.

          Сеглија се зато у октобру 2012-те нашао у кућном притвору. То је потрајало две и по године. Све док полицијски официр који га је држао „на оку” није покушао да му телефонира.

          Пошто се нико није јављао, ушао је у кућу и нашао електронску наруквицу закаћену за вентилатор. Његово померање је померало и наруквицу, па је полиција имала илузију да се Сеглија креће по кући.

          Заједно са Сеглијом, из куће су нестали и његова жена, оба сина и пас.

          Полиција је за њим трагала у државама Вашингтон, Тексас, Калифорнија и Флорида. С обзиром да Сеглија има и ирски пасош – „прочешљана” је и та земља.

          Ништа није вредело. Али, после годину и по – огласио се сам Селија.

          Редакцији Bloomberg послао је четири електронска писма због којих се скандал разбуктао новом снагом.

          У  првом је саопштио да су и он и породица „живи и здрави”, али да се у САД неће враћати јер му (због бекства) прети укупно 40 година затвора.

          У другом тврди да је побегао јер је било планирано да буде ухапшен и убијен у притвору - пре суђења. Посебно је нагласио: да се то спремало зато што све зна о томе како је у Фејсбук улагао новац фонд In-Q-Tel који је створила CIA. Подвукао је и да располаже доказима који то потврђују.

          In-Q-Tel се појавио 1999-те и потпуно отворено сарађује и са Google. Новац је уложио у више од 100 компанија. Међу њима је и Keyhole која је направила софтвер за GoogleEarth.

          У  папирима In-Q-Tel нема, међутим, ни трага о улагањима у Закербергов пројекат. Али, Сеглија тврди да постоје документи који потврђују да је Закерберг почетни капитал за Фејсбук добио управо преко њега. А то значи: од CIA.

          Закерберг се и досад судио са суоснивачима Фејсбука и морао да им исплаћује одштету: Едуарду Саверину и близанцима Винклвос.

          И, ни према коме Закерберг није био суров као према Сеглији, а то је неке већ навело да закључе: и да он зна неке тајне Фејсбука и да његовог боса подржава званични Вашингтон.

          Појавио се и трећи закључак: ако Сеглија уистину у рукама држи доказе – он може нестати заувек.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари