У осам америчких држава на снази „руски закони“ против геј-пропаганде међу децом

АРИЗОНА ИЗРИЧИТО ЗАБРАЊУЈЕ ПРИКАЗИВАЊЕ

„АЛТЕРНАТИВНОГ НАЧИНА ЖИВОТА У ПОЗИТИВНОМ КОНТЕКСТУ“

          ЕКСПЕРТИ америчког листа The Washington Post скренули су Бараку Обами пажњу на то да у осам његових држава функционишу норме сличне онима које су уведене у руски закон о забрани пропагирања хомосексуалности међу малолетницима.

          Тако на пример,  држава Јута, забрањује „подршку интересима хомосексуалаца“, а Аризона забрањује приказивање „алтернативног начина живота у позитивном контексту“. У Алабами и Тексасу одговарајуће норме чак прописују да је „хомосексуално понашање - кривично кажњиво дело“.

          Све ово постоји упркос томе што је још 2003. године Уставни суд САД прогласио незаконитим кривично кажњавање хомосексуланих односа ако за њих постоји обострана сагластност.

          У осам америчких држава и неколико градова и округа важе правила која су слична руском закону. Њихови представници објашњавају да им је намерабила да се млади умови таквим нормама заштите од заразног утицаја различитих појава савременог света.

          Факти подсећају да је Русија донела закон о забрани пропаганде хомосексуализма међу децом крајем јуна 2013. године.

          У складу са тим законом, за пропаганду нетрадиционалних сексуалних односа међу децом предвиђене су казне, док је за медије предвиђена тромесечна забрана обављања делатности.

          Доношење закона је изазвало потпуно супротне оцене у иностранству.

          Без обзира на оштре критику, његово доношење су подржали различити бораци за људска права и представници религијских заједница у Сједињеним Државама.

          Председник Русије је више пута поновио да у Русији „нису дискриминисана права сексуалних мањина“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари