Американке могу у прве борбене линије

САД УКИНУО ОДЛУКУ О ЗАБРАНИ УЧЕШЋА ЖЕНА У ДИРЕКТНИМ БОРБАМА У РАТУ 

         ПЕНТАГОН је укинуо одлуку којом је женама било забрањено да учествују у рату на првој борбеној линији. Одлуку поздравио амерички председник Барак Обама.

         Укидање забране, које ће данас и званично саопштити амерички секретар одбране Леон Панета, неће одмах ступити на снагу, будући да ће службе у Пентагону морати да развију планове који ће омогућити женама да затраже нова постављења.

         Нека нова радна места биће отворена ове године, док ће процене за пријем жена у снаге за специјалне операције, попут америчких „Фока“ и специјалних јединица „Делта“, трајати дуже.

         Овом новином укида се још једна друштвена баријера у америчким оружаним снагама пошто је Пентагон укинуо одлуку, познату по слогану „Не питај, не кажи“, која је припадницима хомосексуалне заједнице забрањивала да се у војсци јавно декларишу као такви.

         У операцијама америчке војске у Ираку и Авганистану у протеклих 11 година убијене су 84 жене, што је два одсто укупног броја страдалих америчких војника у тим операцијама.

         Жене чине 14 одсто укупног састава Војске САД која броји око 1,4 милиона људи, али су до сада биле ангажоване на задацима где немају борбене дужности на првој борбеној линији.

         Према подацима Пентагона, од укупно 2,5 милиона америчких војника који су служили у ратовима у Ираку и Авганистану, око 290.000 су чиниле жене. 

         Одлуком из 1994. године женама је било забрањено да буду распоређене на борбене дужности у јединицама ранга бригаде, што их је изузело са дужности у пешадији, артиљерији, оклопним јединицама, инжењерији и специјалним снагама. 

         Међутим, и поред ове забране, жене се налазе на дужностима пилота борбених авиона, као и на ратним бродовима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари