Антикапиталисти покушали да у Окленду заузму конференц-центар - 300 ухапшених

ДОСАД НАЈВЕЋИ СУКОБИ ПОЛИЦИЈЕ И ДЕМОНСТРАНАТА У КАЛИФОРНИЈИ

  • Покушај заузимања конференцијског центра није дошао случајно. Скривени „штаб“ антикапиталиста неколико дана раније је издао „наредбу“ да се та зграда заузме и претвори у „политички штаб покрета“
  • Протестне акције „Заузми Волстрит“ кренуле су 17. септембра 2011. из Њујорка. Досад су одржане у 951 граду у 83 земље

            ПОЛИЦИЈА калифорнијског града Окленда ухапсила је више 300 активиста покрета „Заузми (окупирај) Волстрит“ који су покушали да продру у конференцијски центар у центру града.

            „Окупаната“ је било нешто више од 2000, а до сукоба и хапшења је дошло у тренуцима кад су покушали да пробију полицијске кордоне и да упадну у здање центра у којем у моменту „јуриша“ није било никога.

            При првом покушају да се пробију кордони полиције било је 19 ухапшених, а демонстранти су били потиснути. Међутим, окупили су се поново и почели са новим „чачкањем“ са полицијом. Резултат: више од сто приведених. Још око 200 је ухапшено у сукобима испред здања омладинске организације YAMCA и код градске већнице, до које је део демонстраната такође успео да се пробије.

            Полиција Окленда је саопштила да је део демонстраната имао импровизоване пластичне штитове и металне шипке. А да су против њених официра примењивали петарде, запаљиве смесе, флаше, каменице и пајсере. На све ово, полиција је, поред хапшења, одговорила димним бомбама и сузавцем.

            Покушај заузимања конференцијског центра није дошао случајно. Скривени „штаб“ антикапиталиста неколико дана раније је издао „наредбу“ да се та зграда заузме и претвори у „поожлитички штаб покрета“.

            Протестне акције „Заузми Волстрит“ кренуле су 17. септембра 2011. из Њујорка. Досад су одржане у 951 граду у 83 земље.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари