И Америка плаче зар не...

ВЕДРАНА РУДАН:СВЕ МЕ МАЊЕ ДИРАЈУ АМЕРИЧКЕ ПРИЧЕ О ЊИХОВОЈ ПОБИЈЕНОЈ ДЈЕЧИЦИ, ЗАШТО СУ УМРЛИ МАЛИ СРБИ, ЕГИПЋАНИ, СИРИЈЦИ... КАКО СЕ ОНИ ЗОВУ?

         ЧИТАВ је свијет на екрану видио Обамине сузе. Тресао се, јецао, позивао на Бога и Његову милост, слао сву своју љубав побијеној дјечици и учитељицама. Топло саучешће упутио је очајним родитељима и тјешио цијелу нацију. Ово се више не смије поновити.

         Што се не смије поновити?

         Више никад неће у Америци луђак сличан Адаму Ламзи узети аутоматску пушку у руке и побити двадесеторо дјеце и њихове учитељице? Зашто неће? Тко ће убојицу спријечити? Закон по коме ће амерички учитељи имати право носити оружје за вријеме наставе? Амери и њихови трговци оружјем заиста су маштовити.

         Како аутоматским пушкама, бомбама и снајперима мисле спријечити убијање дјеце то само они знају.

         Мане узнемирује нешто друго. Зашто је вијест о убијеној америчкој дјеци Вијест? Знамо како су се звала, које су биле посљедње ријечи једне од учитељица, што су рекли тужни родитељи, колику је алиментацију болесном убојици плаћао отац. Мајка му је била луђакиња заљубљена у оружје. Код куће је имала читав арсенал а синове је водила у стрељану да не погријеше кад одлуче кокнути некога. Није рачунала да ће један од синова кокнути њу а онда без грешке онолику дјецу.

         Обама ће одлетјети у градић Неwтоwн и тамо се родитељима убијене дјеце и грађанима придружити у бдијењу. Страшна Вијест покосила је и папу. И он ће молити и бдјети и туговати и плакати. Мртва дјеца чак и папу гађају у срце.

         Признајем, све ме мање дирају америчке приче о њиховој побијеној дјечици. Кад сам видјела Обаму како на мом екрану брише сузе ништа ми није било јасно. Зашто плаче најмоћнији човјек на свијету, вођа Сједињених Америчких Држава? Још се није навикнуо на смрт дјечице? Не вјерујем му. Колико је стотина дјеце побијено у Афганистану, увијек америчком „грешком“. Јесмо ли икад сазнали имена те дјеце? Мотиве убојица? Колику су им очеви плаћали алиментацију, што им је радила мама, да ли су били аутистични или су само бранили демокрацију? Ирачка дјеца? Египатска дјеца? Сиријска дјеца? Либијска дјеца? А сирочићи из Газе? Како су се звала сва та побијена дјечурлија?

         Наравно да је неукусно успоређивати побијене мале Амере и мусаве, тамнопуте бебе, будуће талибане и терористе. Немају они једни с другима никакве везе. Дјечица из Неwтоwна су жртве луђака, сва остала дјеца су само колатералне жртве које су се нашле у криво вријеме на кривом мјесту. Тко их јебе.

         Да ми се баш не замјери да се залажем за људска права муслимана који су терористи већ у очевим јајима што је са нашом дјецом? Колико ће наших малих јадничака цркнути од америчких бомби обогаћених осиромашеним ураном и бачених у Јадранско море?

         Зашто умиру мали Срби? Како се зову? Мали Косовари имали би ћелаве главе кад би тамо било лове за кемотерапију. Има ли тамо дјеце која имају име а немају рак?

         Обама не зна да они постоје. Чуо је само за оних двадесет па сузе рони и вјеша црну заставу на све државне америчке институције. Прогласио је и четверодневну жалост. Америка ће због 27 мртвих бити четири дана завијена у црно. То што огроман комад свијета због Обаме и његових претходника већ десетљећима носи црнину никога није брига. Ја суосјећам с тим жртвама. Нека почивају у миру. Можда ће једном ипак сванути дан кад ћемо сазнати њихова имена и пресудити њиховим убојицама?

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари