Једини начин да се изађе, болест или самоубиство

ОШТРЕ КРИТИКЕ НА РАЧУН БАРАКА ОБАМЕ ЗБОГ АМЕРИЧКОГ ЗАТВОРА ГВАНТАНАМО НА КУБИ

         ДАНАС се навршава 11 година откако су први затвореници доведени у амерички затвор у заливу Гвантанамо на Куби, а групе за заштиту људских права оштро осуђују САД и председника Барака Обаму због тога што га још нису затворилика.

         Откако је бивши амерички председник Џорџ В. Буш отворио затворенички камп „Делта“ у америчкој војној бази на Куби, тај затвор је, очигледно, „нагризао“ све високо моралне разлоге за амерички рат против тероризма, наводи данас руски канал "Раша тудеј" (Рушиа Тодаy).

         До сада је осуђено само седам затвореника „Гвантанама“, док се под његовим кровом налази више од 40 „недефинисаних затвореника“, људи који се неће суочити са оптужбама, јер нема довољно доказа против њих, али неће бити ни ослобођени, пошто САД имају разлога да их сматрају опасним.

         Поред тога, у овом затвору, који кошта 150 милиона долара годишње (800.000 долара по затворенику), налази се још око 90 људи који уопште не би требало да буду ту.

         Дакле, ма колику опасност да ти људи представљају по САД, тешко да је она већа од штете коју „Гвантанамо“ наноси америчкој репутацији, закључује „Раша тудеј“.

         „Тврдња Сједињених Америчких Држава да се боре за људска права не може да наџиви затварање људи у Гвантанаму, суђења војних комисија нити одсуство одговорности и надокнаде за ранија злостављања америчког особља над затвореницима“, изјавио је Роб Фрир из организације „Амнести интернешенел“ (Амнестy Интернатионал).

         „Гвантанамо“ се може описати само као средњевековна соба за мучење. Тиме је прекршена Женевска конвенција, као и Устав САД““, сматра антрополог Марк Мејсон.

         Шокантно је то што је од 166 затвореника у „Гвантанаму“, више од половине ослобођено оптужби и треба да буде пуштено на слободу, али им није дозвољено да напусте затвор, па је свако даље постојање тог затвора неоправдано, оцењује руски канал.

         Иако је Обама уверљиво обећао да ће затворити „Гвантанамо“ још 2009. године, то није учињено, пошто Конгрес непрестано блокира ту одлуку, а председник показује слабу политичку вољу да је спроведе.

         Истовремено, посланици блокирају првобитне планове да се затвореници пребаце у новосаграђени затвор у Илиноису, назван

         „Северни Гитмо“, а поврх тога забрањују да се било каква федерална средства издвоје за пребацивање затвореника из „Гвантанама“ на америчко тло.

         Као резултат, само два затвореника су пуштена из тог затвора од 2010. године, а једини други начин да неко одатле оде је да умре од болести или да изврши самоубиство.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари