Обама - заклетва на две библије

БАРАК ОБАМА ПОЛОЖЕ ЗАКЛЕТВУ ДРЖЕЋИ РУКУ НА ДВЕ БИБЛИЈЕ – АБРАХАМА ЛИНКОЛНА И МАРТИНА ЛУТЕРА КИНГА

          АМЕРИЧКИ председник Барак Обама унеће симболичку измену у дугогодишњу традицију тиме што ће на инаугурацији свог другог мандата положити заклетву држећи руку не на једној, већ две библије - библију Абрахама Линколна и библију Мартина Лутера Кинга.

         Увођење Кингове библије има посебан значај будући да је инаугурација 21. јануара, на дан посвећен вођи борбе за црначка права који је пре 50 година, испред Линколновог меморијалног споменика, одржао чувени говор „Ја имам сан“.

         Обама ће бити окренут споменику када буде изговарао председничку заклетву. Кингова библија, за коју његова деца кажу да ју је користио на почетку проповедничке каријере, није никада раније била коришћена на некој председничкој инаугурацији.

         Избор две библије набијен је симболиком борбе за једнакост у Америци - од Линколнове еманципације робова, чија се 150-годишњица обележава овог месеца, преко Кинговог покрета за грађанска права америчких црнаца, па све до Обаме који је први црни председник у америчкој историји.

         Организатори свечаности инаугурације кажу да ће Обама држати леву руку на библије, које ће једну преко друге држати прва дама Мишел Обама, док буде понављао речи заклетве са подигнутом десном руком.

         Не зна се која ће библија бити на врху, али се претпоставља да ће то бити Линколнова, с обзиром да је Кингова већа.

         Како преноси АП, Обама је заклетву приликом инаугурације свог првог мандата, пре четири године, изговорио над Линколновом библијом која је тада први пут коришћена од када је 16. амерички председник инаугурисан 1861.

         Традицију држања руке на библији током заклетве започео је Џорџ Вашингтон мада та пракса није предвиђена уставом САД. Први амерички председник положио је заклетву 30. априла 1789. у Њујорку држаћи леву руку на библији коју је узео из масонске ложе "Свети Јован".

         Од тада су се председници заклињали на библијама које су за њих имале посебан историјски или лични значај. Углавном су то биле породичне библије.

         Обама није први који ће користити две библије. Пре њега су то учинили Хари Труман (1949), Двајт Ајзенхауер (1953) и Ричард Никсон (1969).

         Подпредседник Џо Бајден ће, са своје стране, положити заклетву над библијом са келтским крстом на корицама, која је у власништву његове породице више од једног века.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари